Човешки папиломен вирус (HPV) - как се заразява с него и как да се предпазим

2016-06-10 17:17:00
Човешки папиломен вирус (HPV) - как се заразява с него и как да се предпазим
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки, който практикува секс (а и тези, които имат намерение скоро да почнат) трябва да е добре запознат с болестите, предавани по полов път и другите рискове, които крие сексуалният акт. В тази статия ще обърнем внимание на Човешкия папиломен вирус (HPV), защото това е най-често предаваното сексуално заболяване. Според статистиката около 75% от сексуално активните хора са заразени или ще се заразят с някой от видовете вируси, които са над 140.

 

Как човек може да се зарази с HPV и как може да се предпази?

 

Вагинален секс – да, това е основният начин човек да се зарази с човешкия папиломен вирус. Когато човек е заразен с HPV, той може да развие генитални брадавици, които представляват доброкачествени тумори. Ако пък инфекцията е била в организма дълги години, без да е имало някакви симптоми, жената може да развие рак на шийката на матката.

 

Орален секс – за съжаление, той също може да доведе до заразяване с HPV. Инфекцията може да доведе в някои случаи и до рак в устната кухина, затова оралният секс трябва да се практикува само с презервативи.

 

 

Анален секс – HPV може да се предаде както между хетеросексуалните, така и между хомосексуалните двойки. Така че, въпреки че при този секс няма риск от нежелана бременност, презервативи задължително трябва да се използват.

 

Генитални контакти – всъщност не е нужно да правиш секс, за да се заразиш с HPV. Директният контакт с гениталиите на заразен човек е това, което причинява пренасянето на човешкия папиломен вирус. Ако има контакт с кожата и гениталната лигавица по време на любовната игра, е възможно човек да се зарази.

 

Предаване от майка на дете – HPV може да се предава и от майка на дете по време на раждането. Той не се предава по време на бременността, а ако раждането е по естествен път. При цезарово сечение няма риск.

 

Тютюнопушенето увеличава риска от заразяване 

 

Според редица проучвания HPV по-трудно се елимивира от организма чрез пушене. Доказано е, че 16 вида човешки папиломен вирус причиняват рак по-често на пушачите, отколкото на непушачите.

 

Честа смяна на сексуалните партньори – колкото по-моногамен си, толкова по-малък е рискът да се заразиш с HPV.

 

Има няколко неща, които е добре да знаеш:

 

Презервативът не предпазва на 100% - за съжаление, той не предпазва на 100% нито от нежелана бременност, нито от болести, предавани по полов път, но това не означава, че не трябва да се използва. Добре е обаче да знаеш, че има микроскопични части в кондома, които остават незапълнени и през тях вирусът може да премине.

 

Не може да се заразиш с HPV в обществени бани или басейни – има други болести, с които може да се заразиш по гореспоменатия начин, но човешкият папиломен вирус не е една от тях. За всяко предаване на HPV е нужно епителните и лигавични отделени клетки на вируса на вагината, пениса, ануса, езика или гърлото от заразен да влязат в пряк контакт с твоите.

 

Гинекологични тестове – редовните прегледи при гинеколог са най-сигурният начин за откриване на ранни стадии на инфекцията и наличието на HPV.

 

Ваксинация – Световната здравна организация препоръчва HPV ваксини, защото това е най-ефективният начин за предотвратяване рак на маточната шийка, причинени от човешкия папиломен вирус. Статистиката показва, че актуалните ваксини предпазват 80% от инванзивните видове рак, причинени от HPV.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
naskovaskov
преди 7 години

Интересни статии за Гъбични инфекции и болести на http://xn--90aafhkiap0j1a.com/

kalashnikat4
преди 7 години

До dancho-pancho: nai napred spri dobavkite i opitai s bilki moje puk i dastane

dancho-pancho
преди 7 години

Здравейте аз съм Данчо на 18 и вече страдам от сериозен косопад и проблеми с простата.Взимах хранителни добавки но нищо не помага.Ако може да помогнете пишете ми на емайла trazex***abv.bg.

solo_
преди 7 години

От ужас стомахчето ми се сви.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия