Контрацепция след секс

2015-12-18 17:32:00
Контрацепция след секс
Снимка: freedigitalphotos.net

Запознавайки те със съвременната контрацепция, ще те запознаем и с тази след секс. Ако си пропуснала да се предпазиш по време на секс, не се притеснявай. Съществуват хапчета, с които до 72 часа след секс можеш надеждно да се предпазиш от забременяване. Ето още информация по темата.

 

Какво е контрацепция след секс? В първите 72 часа след секс ти имаш възможност да се предпазиш от бременност със спешно хапче. To e надеждно и ефективно пази от нежелана бременност. Временно спира отделянето на яйцеклетка от яйчника и прави матката неблагоприятна да поеме яйцето.

 

Как се взима подобно хапче? Ти можеш да вземеш едно хапче до 72 часа след секс без предпазни средства. То може да се използва по всяко време на менструалния цикъл, освен когато менструалното кръвотечение е просрочено. След приема му месечният цикъл е както обикновено, понякога е възможно да се появи по-рано или по-късно от очакваното.

 

Колко ефективно е това хапче? Хапчето след секс е надежден начин за предпазване от бременност, когато не са взети други предпазни мерки преди секс. То се взима в случай на спешна нужда и не повече от един път месечно, поради възможност от смущение на цикъла. Затова при редовен секс, е необходимо да предпочетеш методите за планова контрацепция, задължително след консултация с акушер- гинеколог.

 

 

Противозачатъчните вредни ли са? Противозачатъчното съдържа хормона левоноргестрел, използван и в таблетки за планова контрацепция. То надеждно предпазва от нежелана бременност и предотвратява аборта с всичките възможни последствия, които той носи.

 

Кога точно се взима? Колкото по-рано, толкова по-добре. Взима се до 72 часа след секс. По-висока е ефективността, ако се вземе по-рано, разбира се.

 

Подобно хапче не е предназначено за честа употреба. Използва се след непротектиран полов акт или при неуспешно приложен метод на контрацепция. При редовен полов живот е важно да си избереш подходящия за теб метод за планова контрацепция.

 

Това не хапче за аборт. То не прекъсва съществуваща бременност, както и не уврежда плода. Хапчето предпазва от полово-преносими инфекции и от СПИН. То е просто таблетка, което предпазва от нежелана бременност до 72 часа след секс без предпазни средства.

 

В живота на всеки могат да възникнат моменти, в които да е принуден, да се замисли за спешната контрацепция. Например, ако по време на секс презервативът се скъса, ако е пропусната таблетка за планова контрацепция или ако в необходимия момент си се оказала без каквито и да е защитни средства. Не по-малко проблемен е и прекъснатият полов акт, тъй като процентът на неуспешно предпазване от бременност по този начин е много висок. Никога не можеш да си сигурна, какъв е рискът да се забременее по този начин. Такъв вид хапчета е създаден да помага точно в такива случаи. Използва се лесно - само една таблетка. Но тази таблетка не е средство за планова контрацепция и не предпазва от полово-предавани заболявания.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
rogue88
преди 8 години

Четете малко какво пишете:Хапчето предпазва от полово-преносими инфекции и от СПИН.Направо откритието на века.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия