Научи повече за цитонамазката

2015-09-11 12:31:00
Научи повече за цитонамазката
Снимка: iStock

Всяка жена, която води полов живот, трябва веднъж годишно да ходи на гинекологичен преглед и да си прави цитонамазка. Какво представлява тя?

 

Цитонамазката е гинекологично изследване, което се прави от специалист. За целта жената трябва да седне на гинекологичния стол, след което лекарят ще постави във влагалището инструмент, наречен спекулум, с който ще вземе секрет и ще огледа състоянието на маточната шийка.

 

 

Гинекологът взима секрет от канала на шийката на матката с четчица и го слага върху стъкло, за да може да бъде разгледано под микроскоп от патологоанатома. След седмица резултатите ще бъдат готови.

 

Не се притеснявай, изследването е напълно безболезнено. Цитонамазката може да даде 5 групи резултати.

 

При РАР1 няма абсолютно никакво място за притеснение – ти си напълно здрава и може да си направиш следващата цитонамазка след година.

 

РАР II показва, че има възпаление на шийката на матката и гинекологът ще ти изпише необходимите медикаменти, за да се спре възпалението. Препоръчително е след края на лечението да се направи контролна цитонамазка.

 

При РАР III трябва да се направи нова цитонамазка след няколко месеца, защото групата е опасна и е възможно да се развият ракови клетки.

 

РАР IV показва дисплазия в тежък стадия, т.е нужна е друга цитонамазка, колпоскопия и биопсия.

 

Най-страшната група е РАР V. При нея трябва да се направи незабавна биопсия, след което хистологичен анализ. Този резултат показва, че най-вероятно имаш инвазивен рак на шийката на матката.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия