Плюсовете и минусите на женския презерватив

2015-06-24 16:59:00
Плюсовете и минусите на женския презерватив
Снимка: iStock

Всяка двойка, която държи на здравето си, задължително използва презерватив по време на секс, за да се предпазва от болести, предавани по полов път и от нежелана бременност. Известни са кондомите, които се използват от мъже, но има и такива, които могат да се поставят в жената до няколко часа преди секс.

 

Женският презерватив е създаден в началото на 90-те години и в последно време става все по-известен. Женският презерватив представлява нещо като торбичка, направена от супер фина, синтетична, намазнена материя, затворена в единия край и има меки пръстени в двата края. Пръстенът на затворения вътрешен край покрива шийката на матката. Другият пръстен се намира извън влагалището и покрива отчасти срамните устни.

 

 

Женският презерватив е дълъг 170 мм, широк е 78 мм и е изработен от полиуретан. Неговата ефективност е между 79 и 95%.

 

Досадно е, когато по време на секс момчето трябва да се протегне, да вземе презерватива и да си го постави. Един от плюсовете на женския е, че той може да се постави до 8 часа преди акта. Първите няколко пъти усещането е странно, а понякога дори неприятно, но с течение на времето се свиква.

 

Не си мисли, че употребата на мъжки и женски презерватив едновременно ще ти даде двойна защита. Напротив, няма! Триенето на латекса в полиуретана може да изхлузи мъжкия презерватив или пък женския да се премести настрани и да се скъса.

 

Как се поставя женският презерватив?

 

Стисни пръстена на затворения край на тръбата, а с другата ръка разтвори срамните устни и го постави във влагалището, като леко го стискаш. Вътрешният пръстен трябва да се избута с пръст чак над отвора на шийката на матката. След като си успяла да го вмъкнеш, провери дали презервативът не се е извил. Около 2 см от него трябва да са извън влагалището ти.

 

След края на секса, стисни външния край, за да се задържи вътре семенната течност на партньора ти и го изкарай внимателно.

 

Другият плюс на женския кондом е, че предпазва жената от болести, предавани по полов път по време на орален секс.

 

Какви други плюсове има женският презерватив?

 

- продава се без рецепта;

- не е нужно да си възбудена, за да си го поставиш;

- няма странични ефекти;

- предпазва от болести, предавани по полов път;

- може да се постави до няколко часа преди акта;

- подходящ е за жени, които са алергични към латекса;

- предпазва както влагалището, така и външните полови органи на жената;

 

Какви недостатъци има?

 

- по-скъп е от мъжките презервативи;

- може да се скъса или да потече;

- поставянето му е по-трудно, отколкото на мъжкия кондом;

 

Женските презервативи не са особено разпространени в България, но могат да бъдат намерени в специализирани медицински центрове и аптеки.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия