Научи повече за цитонамазката

2015-03-27 11:12:00
Научи повече за цитонамазката
Снимка: thinkstockphotos.com

Момичетата, които водят полов живот, трябва веднъж на една година да ходят на гинеколог и да си правят цитонамазка, за да са спокойни, че са здрави. Знаеш ли какво представлява самото изследване и как се прави?

 

Отиваш при гинеколога си и сядаш на „магарето“ като за рутинен преглед. Лекарят поставя във влагалището инструмент, наречен спекулум, който дава възможност да се огледа хубаво маточната шийка и да се вземе секрет. След това гинекологът взима секрет от канала на шийката на матката с четчица. Слага секрета върху стъкло, което дава възможност на патологоанатома да го разгледа добре под микроскоп. След седмица резултатът е готов.

 

Цитонамазката може да даде 5 групи резултати.

 

При резултат РАР I може да бъдеш напълно спокойна – здрава си и ти няма нищо. Следващата цитонамазка може да бъде направена след година.

 

 

Резултатът РАР II показва, че има възпаление на шийката на матката и трябва да се предприеме лечение. Препоръчително е след края на лечението да се направи нова цитонамазка, за да си сигурна, че си спряла възпалението.

 

При резултат РАР III трябва отново да се направи цитонамазка след няколко месеца, защото има вероятност да се развият ракови клетки. Междувременно се провежда лечение на възпалението.

 

При РАР IV новините не са никак хубави. Резултатът показва дисплазия в тежък стадий. Необходимо е да се направи друга цитонамазка, колпоскопия и биопсия.

 

Ако цитонамазката ти покаже резултат РАР V, то незабавно трябва да се направи биопсия, след което хистологичен анализ. Възможно е да страдаш от инванзивен рак на шийката на матката.

 

Взимането на цитонамазка трябва да се прави веднъж годишно, ако нямаш никакви оплаквания и промени и на шест месеца, ако си в рискова група. Хубавото е, че процедурата не е никак болезнена и няма защо да се плашиш.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
sciencheto
преди 9 години

Цитонамазката не е достатъчна, за да сме спокойни, че сме здрави. Все повече проучвания доказват, че ДНК HPV тестовете, особено за жени на или над 30 години, трябва да се правят редовно.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия