Притеснителните въпроси, свързани със секса

2015-03-18 19:39:00
Притеснителните въпроси, свързани със секса
Снимка: freedigitalphotos.net

Сексът е едно от най-големите удоволствия на всеки човек. Той ни сближава с партньора, носи ни много наслада и разбира се – куп отговорности. И все пак, сексът не е само приятно усещане, а може да има и друга страна. Кои са притеснителните неща, свързани със секса?

 

Страхът от забременяване. Повечето тийнейджъри се страхуват от забременяването и често изпадат в паника дали не е станал гаф. Този проблем може да се елиминира, като редовно използвате предпазни средства. Най-добре е да използваш презерватив, защото той предпазва и от болести, предавани по полов път.

 

„Как ли изглеждам там долу?“ Много младежи се притесняват, че половите им органи не са достатъчно красиви или не харесват размера им. Има момичета, които се притесняват от вида и цвета на срамните си устни, а момчетата винаги се колебаят дали размерът им е достатъчен. Истината е, че няма нищо ненормално, всеки е различен и няма какво да му мислиш толкова.

 

„Дали гаджето ми няма полово предавана болест?“ Този проблем е много сериозен и трябва да пазиш здравето си. Ако правиш секс без презерватив, трябва да си направите изследвания, за да сте сигурни, че и двамата сте здрави. Имай предвид, че някои болести са безсимптомни и гаджето ти може да не знае, че има проблем. Все пак ако забележиш, че партньорът ти има зачервявания, пъпки или други странни образувания, не се съгласявай да правиш секс.

 

„Нужно ли е да ходя на гинеколог?“ Това се питат повечето млади момичета, когато започнат да водят полов живот. Да, необходимо е да посещаваш гинеколога поне един път годишно, дори да нямаш оплаквания. Ако усетиш, че нещо не е наред, например имаш течение, дискомфорт или сърбеж, трябва да отидеш незабавно на лекар.

 

„Нормално ли е да се възбуждам много лесно?“ Разбира се, че е нормално. В тийнейджърските години е нормално да се възбудиш дори от гаджето ти, което просто седи до теб. Няма нищо притеснително в това, хормоните ти бушуват и много ти се прави секс.

 

„Имам полово предавана болест, мога ли да правя секс?“ Отговорът е „не“. Не бива да правиш секс, ако знаеш, че имаш някаква инфекция или друга болест, защото ще заразиш партньора. Дори по време на лечението не бива да правиш секс. Едва след като оздравееш напълно можеш да имаш полови контакти. Сподели на партньора си, че имаш такъв здравословен проблем, защото има висок риск и той/тя да се е заразил/а. Ако партньорът ти не се лекува, ще си предавате инфекцията постоянно един на друг.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия