10 признака, че сте готови за секс

Да изгубиш девствеността си е твое собствено решение, което трябва да вземеш сам/а, без да се поддаваш на влиянието на други хора – твоите приятели, които вече са правили секс, или пък половинка

2012-03-12 18:34:00
10 признака, че сте готови за секс
Снимка: sxc.hu

Да изгубиш девствеността си е твое собствено решение, което трябва да вземеш сам/а, без да се поддаваш на влиянието на други хора – твоите приятели, които вече са правили секс, или пък половинката ти, която настоява да преминете на следващото ниво от взаимоотношенията ви. Виж кои са признаците, които могат да ти подскажат, че си готов/а за подобна важна крачка:

 

1.  Познаваш всички рискове.

Напълно насясно си с рисковете, които може да донесе сексуалното общуване – нежелана бременност и полово предавани болести.

 

2. Знаеш как да се предпазиш от тях.

Знаеш какви са най-сигурните средства за предпазване от тези рискове.

 

3. Все пак имаш план за това какво би се случило, ако забременееш или твоята приятелка забременее (в зависимост от това дали си момиче или момче).

Ако не се чувстваш подготвен/а да се справиш с една евентуална бременност, значи все още не си готов/а за секс.

 

4. На достатъчно голяма възраст си за полово общуване.

Макар че в България възрастта за легален секс е едва 14 години, на много места по света (в това число и Америка) тя е значително по-висока – 16 или повече години. Все пак законите са създадени поради определени причини – в случая, да те защитят от това, което впоследствие може да се окаже лоша идея, навредила на емоционалното и психическото ти състояние.

 

 

5. И двамата с партньора ти сте трезви.

Изключително важно е, когато моментът настъпи, да не си под въздействието на упойващи вещества, които могат да замъглят оценката ти и разумния начин на мислене.

 

6. Вярваш на партньора си.

Определено не е без значение с какъв човек правиш секс. Трябва да вярваш напълно в партньора си, да си сигурен/на, че той/тя не те използва, само за да задоволи сексуалния си нагон.

 

7. Настроил/а си се за не особено приятно изживяване.

Първият път обикновено не е толкова прекрасен, колкото сме очаквали. Разбира се, има и изключения, но повечето хора не остават доволни от първия си сексуален контакт, особено момичетата, при които почти винаги има болка. С времето обаче нещата се променят и сексуалният живот повече да носи по-голяма наслада. 

 

8. Правиш го заради самия/самата себе си.

Сексът е важна карчка и тряба да си сигурен/на, че я правиш заради себе си, а не заради някой друг, който очаква това от теб.

 

9. Смяташ, че си избрал правилния човек.

Хубаво е да вярваш, че си избрал правилния човек за първия си път, да изпитваш силни чувства към него и да знаеш, че той ти отговаря със същото.

 

10. Знаеш, че по всяко време можеш да кажеш „Не”.

Не те притеснява фактът, че си обещал на партньора ти най-накрая да започнете сексуално общуване, но в последния момент изпитваш колебания, в резултат на което не стигате до осъществяването на полов акт. Да отстояваш и защитаваш правото си на избор е изключително важно.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lilly23
преди 6 години

И защо?

BaffaLsc
преди 12 години

Е, това смятам, че всеки може сам да си го прецени за себе си, и без подобни статии :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия