Разшифровай твоето вагинално течение

2015-01-22 13:30:00
Разшифровай твоето вагинално течение
Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето представителки на нежния пол има вагинално течение, което е нормално. Понякога обаче то променя своя мирис, цвят или консистенция, а това показва, че има някакъв здравословен проблем. Не бива да се самодиагностицираш сама, но може да разбереш евентуално какво ти има, виждайки цвета на течението.

 

Бяло, влажно и разтегливо – най-вероятно си в период на овулация. При повечето жени в средата на цикъла се появява хлъзгав секрет, който улеснява сперматозоидите, които се намират във влагалището да достигнат до яйцеклетката. Така че не се притеснявай, до няколко дни ще изчезне.

 

 

Бяло течение на съсиреци, придружено със сърбеж – възможно е да става въпрос за наличие на гъбична инфекция. Обикновено това течение няма странен мирис, но сърбежът е наистина интензивен и изключително неприятен. Гъбичките могат да се появят вследствие на най-различни неща – прием на антибиотик, замърсяване, носене на влажно бельо и т.н. Трябва да посетиш гинеколога си, за да ти назначи медикаменти, с които да се справиш с този проблем.

 

Жълто-зелено течение, което има лек мирис – има вероятност да си си лепнала хламидии или гонорея. Това са бактериални болести, предавани по полов път. Ако е едно от двете, може да те боли ниско долу в областта на таза и да усещаш парене по време на уриниране. Повечето жени обаче нямат симптоми, освен течението. След като бъде установено какво ти има, гинекологът ще ти предпише антибиотици и ще ти мине след няколко дни. Трябва да помолиш и партньора си да отиде на доктор, за да се излекува и той, в противен случай рискуваш да се заразиш отново от него.

 

Сиво течение, с рядка консистенция и силна миризма – възможно е да става въпрос за наличието на бактериална вагиноза. Миризмата при тази инфекция определено наподобява миризмата на риба. Тя се среща при доста жени между 14 и 45-годишна възраст и се лекува лесно и бързо. Трябва само да бъдеш диагностицирана от гинеколога си и той да ти предпише подходящи лекарства.

 

Сиво-зелено пенливо течение с неприятен мирис – това течение обикновено се появява при жени, които са се заразили с трихомони. Това заболяване се предава по полов път, както и чрез общи кърпи, басейни и обществени тоалетни. Тази болест също се лекува сравнително бързо и лесно, но трябва да бъде хваната, защото често протича без симптоми, като в същото време уврежда човешкото здраве.

 

Течение, придружено с кръв – ако отскоро си на противозачатъчни, възможно е да ти се появи внезапно кървене по време на първите няколко месеца, докато организмът ти още се нагажда. Ако цикълът ти е свършил преди няколко дни и кръвта е тъмно червена или кафява, може да става въпрос за остатъчна менструална кръв. Ако течението продължи по-дълго време или те притеснява, посети гинеколога си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия