Всичко, което те интересува за бялото течение

2014-11-25 15:45:00
Всичко, което те интересува за бялото течение
Снимка: Dreamstime

Често момичетата не са наясно какво точно представлява бялото течение. Но почти няма представителка на нежния пол, която да го няма, ако не постоянно, то поне преди и след цикъл.

 

Бялото течение е секреция от влагалището, която води до зацапване на бельото. То може да се дължи както на физиологични, така и на патологични фактори.

 

Физиологичното бяло течение се среща по-често по време на бременност, преди и след менструация. То няма цвят и е без специфичен мирис.

 

Патологичното бяло течение има цвят, мирише лошо и често жените усещат дискомфорт в областта на гениталиите като болка, сърбеж и парене. Възможно е същите оплаквания да се появят и при партньора и да има нужда от лечение.

 

 

Бялото течение не се появява на определена възраст. При малките момиченца най-често се появява заради замърсяване или чуждо тяло във влагалището. То отминава от само себе си, ако хигиената се подобри. През пубертета се появява физиологично вагинално течение, което трябва да се следи за симптоми на някое заболяване.

 

Всяко момиче, което има бяло течение, трябва да го наблюдава. Всяка негова промяна подсказва, че има нещо нередно и трябва да се посети гинеколог, за да се извърши преглед.

 

Физиологичното бяло течение не може да предизвика стерилитет, но патологичното е в състояние, защото се появява от различни бактерии, които причиняват възпаление на влагалището. Това може да попречи на сперматозоидите да извършват оплодителните си функции.

 

Бялото течение бива няколко вида:

 

Влагалищно бяло течение – то произхожда от лигавицата, която покрива стените на влагалището. Причините за неговата поява могат да бъдат възпалителни и невъзпалителни процеси. Възпалението може да се появи от някои микроорганизми като стафилококи, ешерихия коли и др. Понякога това бяло течение се появява при момичетата, които навлизат в предпубертетен и пубертетен период.

 

Маточно бяло течение – най-често се появява заради болестни процеси, засягащи лигавицата на матката. Става въпрос за възпаления от гонореен, септичен и туберкулозен характер.

 

Вестибуларно бяло течение – то произхожда от лигавицата на предверието на влагалището и обикновено се появява заради лоша лична хигиена, захарен диабет, възпаление на вулвата, самозадоволяване и др.

 

Бяло течение на маточната шийка – появява се при болестни процеси, които засягат шийката на матката. Най-често срещаните бели течения са влагалищното и вестибуларното, които се появяват заради лоша полова хигиена или наличие на някакво възпаление.

 

Гинеколозите са в състояние да определят произхода на течението по неговите външни белези като количество, консистенция, цвят и мирис, но за да са напълно сигурни, те правят микроскопско и бактериологично изследване на влагалищния секрет.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия