Как да отправяме конструктивна критика към партньора си [част втора]

2014-12-01 18:03:00
Как да отправяме конструктивна критика към партньора си [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Понякога критиката трудно се приема от хората около нас. Някои смятат, че са нападнати или дискредитирани, защото ги критикуваме. Истината понякога е съвсем различна, защото критиката не винаги означава мрънкане и безсмислено търсене на кусури. Една критика може да бъде и градивна, а тогава тя наистина е полезна. Това важи в пълна сила във връзките. Няма смисъл да смазваме партньора с неоснователна критика, но ако тя е конструктивна и смислена, тогава е наистина добра идея. Как да критикуваме градивно своя партньор?

 

Бъдете искрени, но и внимателни. Недейте да създавате впечатление у партньора си, че вашата критика е най-важното нещо на света. Опитайте се да не обиждате партньора си. Не забравяйте, че вероятно той/тя приема мнението ви като изключително важно. Затова не бива да натяквате излишно. Опитайте да дадете съвет, така има по-голям шанс вашата критика да не бъде приета зле.

 

Погледнете и от добрата страна. Недейте да сте прекалено негативни и да критикувате твърде много. Помислете си хубаво какво не ви харесва в партньора и смятате, че има какво да усъвършенства. Опитайте се да дадете пример за това как той/тя е направил нещо чудесно и похвалете гаджето си. Така му показвате, че наистина оценявате и положителните страни в характера му.

 

 

Подходящ момент. Опитайте се да намерите подходящия момент, за да проведете този разговор. Ако гаджето ви е имало тежък ден, случило се е нещо лошо или просто е по-натоварено в момента, недейте да повдигате въпроса. Така само ще изнервите партньора си допълнително и ще го накарате да се почувства още по-зле. Изберете момент, в който да сте отпочинали, предразположени и вие също сте спокойни. Не бива да критикувате, ако сте ядосани, защото рискувате да се скарате и да кажете неща, които не мислите.

 

Под формата на игра. Ако ви е трудно да критикувате гаджето си или знаете, че то не приема критика лесно, пробвайте под формата на игра. Можете да се критикувате взаимно. Подгответе лист и химикалка за всеки и се уговорете да напишете по няколко неща, които искате другия да промени. Не правете дълъг списък, нека са три-пет точки. Така ще бъде по-лесно за двама ви, защото ще бъде взаимно и няма само единият да бъде коментиран.

 

Достатъчно. Не прекалявайте, трябва много добре да знаете кога сте казали достатъчно. Някои хора се отпускат и прекаляват, а в това няма смисъл. Целта е да помогнете на партньора си да се промени, а не да го обиждате. Опитайте се да прецените кога е уместно да спрете.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия