Физическият контакт е много важен за човешките взаимоотношения

2014-11-11 15:34:00
Физическият контакт е много важен за човешките взаимоотношения
Снимка: thinkstockphotos.com

Животът ни определено ще бъде много по-различен и самотен, ако от него отсъства физическият допир. Именно той показва любовта, която човек не може да изрази с думи. Често една прегръдка или целувка са в състояние да сторят чудеса и да променят настроението на човека, който ги е получил. При положение, че физическият контакт е толкова важен, по какъв начин той помага на връзките на хората?

 

1. Прегръдката предлага комфорт – когато нямаш настроение и се чувстваш така, сякаш всичко около теб се срива, една прегръдка от любим човек ще бъде в състояние да те направи по-ведър и усмихнат. Когато някой идва при теб, за да ти сподели нещо, преди да започнеш да му даваш съвети, го прегърни. Това е много по-ценно и от най-стойностните съвети.

 

 

2. Прегръдките успокояват – някои двойки се карат постоянно и скандалите са неизменна част от тяхното ежедневие. Ако ти е омръзнало от това напрежение, може да промениш нещата, като от време на време прегръщаш половинката си, може да го направиш дори по време на скандал. Този жест определено ще успокои обстановката и ще продължите разправията с по-благ тон.

 

3. Физическият контакт е полезен за сексуалния живот – не е нужно да бъдете в хоризонтално положение в спалнята, за да се наслаждавате един на друг. Може да галиш гаджето си, докато вечеря или да го дръпнеш настрани и да го целунеш страстно, докато сте заедно с приятели. Може да му направиш масаж, без той да те е молил за това или да му донесеш одеало, когато виждаш, че му е студено. Такива дребни жестове определено са в състояния да съживят връзката ви.

 

4. Докосването снема напрежението и успокоява нервите – когато човек се чувства напрегнат и е имал тежък ден, една прегръдка би му дошла много добре. А ако към нея има и целувки – още по-добре! Целувките освобождават окситоцин, който намалява сърдечната честота и нивата на кортизол. Кортизолът от своя страна води до натрупване на мазнини, сърдечно – съдови заболявания и високо кръвно налягане.

 

5. Физическият контакт поддържа връзката помежду ви – ако сте на вечеря с приятели или семейна вечеря и не ви е удобно да се целувате и прегръщате пред другите, може да се докосвате нежно и деликатно под масата. По този начин ще си създадете положителни емоции и ще сте заедно по време на мероприятието, макар и не много близко един до друг. Всеки път, когато имаш възможност, прегръщай и целувай половинката си, това ще я направи изключително щастлива.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия