Доказано: изневярата ни прави по-щастливи

2014-10-09 12:59:00
Доказано: изневярата ни прави по-щастливи
Снимка: freedigitalphotos.net

Изневярата не е най-приятното нещо на света, ако вие сте потърпевшите. Но ако изневерявате, вероятно изпитвате голямо удоволствие. Оказва се, че изневерите и лъжите подобряват настроението на човека. Тук противниците на изневярата ще скочат, но учени от САЩ и Великобритания доказаха именно това. Според проучване, публикувано в „Медикъл нюз тудей“, изневерите правят  човека по-позитивен и удовлетворен от живота.

 

Повечето хора си мислят, че след изневяра ще има угризения и гузна съвест, но това се оказва само мит, според учените. Те анализирали емоциите на хора, извършили изневяра. Експериментът е бил проведен в университети във Вашингтон, Харвард,  Пенсилвания и Лондон. Представлявал е серия от анкети, които са свързани с емоциите на хората, при различни обстоятелства.

 

Изследването е проведено сред 1 400 доброволци от САЩ и Великобритания, които са на възраст между 20 и 30 години. Доброволците били разделени в две групи. Експериментът бил проведен на два етапа. В първия етап и двете групи трябвало да решават логически и математически задачи. Разликата е, че втората група можела да мами, като имала бутон, показващ верния отговор. Сведенията показват, че 68% от доброволците са използвали бутона при решаването на задачите.

 

При последващите анкети, резултатите показват, че участниците от втората група не са гузни от постъпката си, а напротив – изпитвали радост и задоволство, макар да са измамили.

 

Във втория етап на проучването двете групи трябвало да решат математическа задача. Тази задача веднага се оценявала от специалисти и при правилно решение, участникът бил възнаграждаван с пари. Експертите нарочно завишили оценките на едните участници, а на другите – написали реалните. Нито един от участниците не признал, че е спечелил парите без да ги заслужава.

 

Учените също установили, че повечето хора са склонни да извършват неетични постъпки и да не изпитват срам. Дори те се гордеят, когато успеят да измамят или излъжат другите, дори това да не е наложително.

 

Друго проучване сочи, че  67% от жените намират изневярата за полезна. Дамите посочват липсата на страст и внимание като основна причина за изневяра. Всяка трета жена, която признава, че е изневерила, споделя, че забежките се отразяват благоприятно на брака.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия