Всичко за контрацепцията, което трябва да знаеш [част втора]

2014-10-16 14:30:00
Всичко за контрацепцията, което трябва да знаеш [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Във втората част на статията продължаваме с най-важното, което трябва да знаете за контрацепцията. Не забравяйте, че използването на контрацептиви ще ви предпази от нежелана бременност и болести.

 

Кога започват да действат противозачатъчните? Когато ви предписва таблетки, гинекологът обикновено ви казва, че няма да сте защитена през първия месец и трябва да използвате още някакво допълнително средство.

 

Всъщност таблетките действат вече след първия ден, но за да свикне пациентката с употребата на таблетки и да не обърка „сметките“, с оглед на това, че е първият месец от приемането им, гинекологът съветва да се предприеме допълнителна защита. С помощта на таблетките може да се измести датата на менструацията.

 

Освен таблетките на хормонална основа действат пластирите. Те притежават депо от хормони, които се отделят чрез кожата, и по този начин се променя естественото ниво на хормоните в кръвта и така се предотвратява овулацията. Носят се три седмици, а след отстраняването им на четвъртата седмица идва менструацията. Ефикасност на контрацепцията. Нито едно контрацептивно средство не предпазва на 100 процента. На практика ефикасността на таблетките е около 94 процента, а на кондомите - 86 процента. Условието за доброто действие на тези средства е правилната им употреба. Не може да забравяте да приемате таблетките в продължение на няколко дни, а да очаквате да продължавате да сте защитени. При кондомите трябва да следвате упътването, за да се избегне падането или спукването им.

 

Изборът на контрацепция не е лесна задача. За да откриете подходящото за вас средство, следва да вземете предвид различни факти: на колко години сте, дали сте раждали, какъв е хормоналният ви статус, дали връзката ви е моногамна. Вашият гинеколог ще съобрази всички тези факти, преди да ви препоръча най-добрата контрацепция.

 

Хапчета за деня след половия акт. Спешната контрацепция се използва след полов акт без предпазни мерки или след спукване на кондома. Действието на тези таблетки се базира на по-големи концентрации хормони, които иначе се използват за контрацепция, за да окажат промяна върху ендометриума и по този начин да предотвратят имплантирането на плода или за преустановяване на синтеза на прогестерона, без който не настъпва бременност. Ако се вземат през първите 24 часа след полов акт без предпазни мерки, препятстват бременността с ефикасност чак до 95 процента. А ако се приемат до 72 часа след половия контакт, ефектът им е до 89 процента. От изключителна важност е тези таблетки да се прилагат точно, съгласно упътването.

 

Можете и сами да купите тези видове защита, но трябва да знаете, че това не е метод на контрацепция и не замества използването на кондоми и хапчетата за контрацепция.

 

Таблетките за деня след половия контакт са ефикасни за спешни случаи, но не са рутинна контрацепция и не са препоръчителни за честа употреба. Естествено, което е още по-важно, не са средство за предизвикване на аборт и не могат да се използват при вече потвърдена бременност.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия