Кои контрацептивни методи са най-подходящи за тийнейджъри?

2014-03-03 15:12:00
Кои контрацептивни методи са най-подходящи за тийнейджъри?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяко момиче, което води полов живот, трябва да е запознато с методите за контрацепция и да се предпазва от полово-предавани болести и нежелана бременност. Според статистиката 40% от тийнейджърите са сексуално активни, но по-малко от половината ползват предпазни средства. Резултатът е, че 82% от бременностите в тийнейджърска възраст са непланирани. Кои са най-подходящите методи за контрацепция при тийнейджърите?

 

Презервативи. Те са безвредни и лесно достъпни. Дори ако имаш алергия от латекс, можеш да използваш специални, нелатексови презервативи. Продават се навсякъде и са на достъпни цени, което улеснява много. Големият плюс на кондомите е, че предпазват от болести, предавани по полов път. Това е единствения начин да се предпазваш от болести като ХИВ и хламидия, както и много други.

 

Ако не правиш секс с постоянен партньор или не сте се изследвали все още, тогава се придържай към този метод, защото той е най-сигурен за теб. Не забравяй, че за да бъде вярно изследването за вируса на ХИВ, трябва да минат до шест месеца, иначе изследването няма да е точно и може да покаже отрицателен резултат, а това да не е така в действителност.

 

 

Лошата страна на презервативите е, че при неправилно поставяне могат да се скъсат. Запомни, че не трябва да отваряш опаковката на презерватива със зъби или ако имаш остри бижута (например пръстени), защото може да скъсаш презерватива. Когато поставяш кондома, не бива да има въздух, защото иначе ще се скъса.

 

 

Друг контрацептивен метод, подходящ за тийнейджъри, е спиралата. Тя представлява метално приспособление, във формата на буква Т, което се поставя в матката. Задължително се поставя от гинеколог и може да не се маха две години. Тя не предпазва от полово-предавани болести и това може да е проблем, ако нямаш постоянен партньор. Спиралата е един от най-сигурните методи, 98% сигурност при предпазването от забременяване.

 

Друг подходящ метод за предпазване от забременяване, това са оралните контрацептиви. Те са на хормонална основа и са сигурни, ако ги пиеш правилно. Пропуснато хапче е потенциална опасност от бременност, за това ако пиеш противозачатъчни и изпуснеш хапче, бъди внимателна и използвай презерватив.

 

Оралните контрацептиви са много осъвременени в последните години и нямат страничните ефекти, които са имали преди 20 години. За това не си мисли, че ще надебелееш или ще станеш космата. Оралните контрацептиви се предписват задължително от лекар, като преди това се правят изследвания на хормоните.

 

Не забравяй, че какъвто и метод за контрацепция да избереш, той ще ти е полезен. Прекъснатият полов акт не е метод за предпазване от бременност. Не забравяй, че сексът носи и отговорности, а здравето е най-важно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
katalia3
преди 10 години

Как може да напишеш, че спиралата е подходящ метод за тинейджъри?! Информирайте се преди да пишете подобни небивалици! Да не говоря, че въобще не знам какъв полов живот се води при тинейджъри, че да им се предлагат подобно методи. На тези години като се прави секс, се използват презервативи, та дори и хапчетата не са за предпочитане от малки още. Спиралата функционира чрез предизвикване на микро инфекции в проводите, през които минават яйцеклетките и може да доведе до тяхното запушване.Не мисля че трябва да има гинеколог, който да слага спирала на нераждала, рискът от инфекция и безплодие е огромен!!!!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия