Как да излекуваш разбитото си сърце

2014-08-04 13:05:00
Как да излекуваш разбитото си сърце
Снимка: thinkstockphotos.com

Почти няма човек, който да не е бил влюбен и да са разбили сърцето му. Животът е изключително разнообразен и ни среща с най-различни хора, някои от тях подминаваме, други ни стават верни приятели, а в трети се влюбваме. Често сърцето действа на своя глава и не слуша разума. На доста хора им се случва да се влюбят в неподходящ човек и после да страдат и сърцето им да бъде разбито. Нещастно влюбените се чувстват неразбрани, наранени и самотни. Когато разбият сърцето на един влюбен, той смята, че светът е свършил, поне за него.

 

Истината обаче е друга. На света не съществува нещо, което не може да бъде преживяно, колкото и отвратително да е то. Времето лекува, а ако не успее да излекува напълно, то поне прави така, че човек да свикне да живее със случилото се. Разбитото сърце рано или късно минава. На някои хора им трябват седмици, на други месеци, а на трети години, за да преживеят случилото се, но в един момент всичко приключва благополучно.

 

Виж няколко неща, които ще ти помогнат да излекуваш по-бързо разбитото си сърце:

 

Направи списък с твоите добродетели – всеки човек има положителни и отрицателни качества, но в случая трябва да наблегнеш на твоите плюсове. Направи списък и изброи всички добродетели, които притежаваш. Когато сърцето ти е разбито, нормално е да се чувстваш зле и да си мислиш, че в теб е проблемът за раздялата. Това, че двама души не са си паснали, не означава, че някой от тях двамата е виновен. Просто между някои хора няма нужната химия и това им пречи да бъдат двойка. Вместо да се обвиняваш и самосъжаляваш, по-добре седни и изброй черно на бяло положителните качества, които притежаваш.

 

 

Направи списък с отрицателните му/ѝ черти – когато човек е влюбен, той често издига на фалшив пиедестал момчето/момичето, което обича. Стига си си затварял очите за недостатъците, които притежава бившето гадже. Бъди честен със себе си и седни и напиши на един бял лист отрицателните качества, които притежава. Така ще разбереш, че бившият не е цвете за мирисане и може раздялата ви да е за твое добро. Сложи списъка на видно място, например на хладилника или на екрана на смартфона ти.

 

Скрий общите ви снимки – не е нужно да ги изхвърляш или изтриваш, но в началото трябва да ги скриеш. След време ще ти мине и ще искаш да имаш спомени от връзката ви, но няма да имаш такива, ако унищожиш всичко, свързано с бившия. Най-добре е да свалиш на флашка или диск всичките ви общи снимки и да я дадеш на близък приятел, който да я пази далеч от теб, докато ти мине разбитото сърце. В противен случай рискуваш често да преглеждаш снимките ви, да се натъжаваш и да заспиваш със сълзи на очите.

 

Позволи на приятелите ти да те глезят – ако имаш истински приятели, те със сигурност няма да те оставят да скучаеш и ще бъдат при всяка възможност до теб, за да те разсейват и да не ти дават да страдаш. Вместо да им отказваш да излизате навън и да се грижат за теб, допусни ги до себе си, това ще ти помогне да преживееш по-лесно случилото се. Няма смисъл да се опитваш да се справиш с разбитото си сърце сам, по-лесно и приятно ще ти бъде това да се случва, докато приятелите ти са около теб.

 

Говори за случилото се – известен период от време ти ще имаш нужда да говориш за връзката, която си имал, за раздялата, за бившия си партньор и т.н. Груба грешка е да си забраняваш да говориш за това и да мълчиш. Ти имаш нужда и е полезно да говориш отново и отново за случилото се, защото с всеки следващ разговор чувствата намаляват и ти осъзнаваш, че това, което е станало, няма да доведе до края на света, на твоя свят. Не се притеснявай, че ще станеш досаден, приятелите ти знаят, че имаш нужда да споделяш и да обсъждаш това, което се е случило, и ще бъдат насреща, дори 3 през нощта.

 

Не се опитвай да бъдете приятели – приятелството между двама бивши може да се запази, ако и двамата вече нямат чувства един към друг. Това обаче няма как да стане реалност, ако единият все още е влюбен. В никакъв случай не се опитвай да бъдеш приятел с човека, когото обичаш, защото това само ще те нарани и ще удължи агонията ти. Ако искаш да се отърсиш максимално бързо от този човек и да го преодолееш, махни го от живота си, поне за известно време, докато го преживееш.

 

Не прави секс с него – колкото и да ти се иска отново да го целунеш и докоснеш, да усетиш мириса на кожата му, в никакъв случай не прави секс с него. Докато сте в леглото със сигурност ще ти бъде много готино, но след като се разделите болката ще бъде още по-силна от преди, особено когато осъзнаеш, че бившето ти гадже просто те използва, за да задоволи нуждите си. Не си го причинявай, няма смисъл!

 

Почини си – ако раздялата е станала през лятото и не ходиш нито на училище, нито на работа, остани си няколко дни у дома и релаксирай. А по-добрият вариант е да отидеш на село или в провинцията при някой роднини, за да си далеч от бившето си гадже и от местата, където може случайно да се срещнете. Няколко дни извън познатата обстановка ще ти бъдат изключително полезни.

 

 

Направи си планове – за да не се притеснявай, че няма да има какво да правиш в следващите няколко дни и седмици, докато дойде време за училище, седни и си направи планове. Измисли готини неща за правене, които може да предложиш на приятелите си и да осъществите заедно.

 

Спортувай активно – когато човек тренира, той снема стреса от себе си и се чувства значително по-добре. Когато нямаш настроение и трябва да преживееш нещо, като раздялата с бившето си гадже, например, най-доброто нещо, което може да направиш, е да отидеш във фитнеса или на стадиона и да спортуваш.

 

Стани доброволец – има доста места, където ще бъдеш полезен. Така хем ще имаш по-малко свободно време, през което да се чудиш какво да правиш, хем ще се запознаеш с нови хора и ще си доволен, че може да помогнеш на някой, който има нужда от теб.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nel32_21
преди 9 години

Има добри идей, ще се зарадвам ако има и втора част :)

nel32_21
преди 9 години

Има добри идей, ще се зарадвам ако има и втора част :)

cvetty26
преди 9 години

Написаното не е лошо, с изключение на правописните грешки...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия