Кои са начините за предпазване от бременност и кой да изберете [част първа]

2014-07-20 12:02:00
Кои са начините за предпазване от бременност и кой да изберете [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето хора определят раждането на дете като най-голямото щастие в живота на човека. Това вероятно е така, но не и когато човек е в пубертета. Една бременност в този период може да има тежки последици за родителите. За да не страдате от подобни проблеми, най-добре е да се предпазвате от нежелана бременност, защото един аборт е опасен и крие рискове. Сега ще ви представим какви методи за предпазване от бременност съществуват, надеждни ли са и подходящи ли са за вас. Не бива да забравяме, че говорим само за методи, които предпазват от нежелана бременност, но не и от полово предавани болести.

 

Температурен метод. Както знаете, времето, в което жената може да забременее е доста кратко – овулацията е около 24 часа. Температурният метод има за цел да установи кога точно настъпва овулацията и през това време двойката не прави секс или използва презерватив. Проблемът е, че трябва да се мери температурата и да се следи с точност кога се променя. Хубаво е, че е безвреден и евтин, но е неефективен. Не ви препоръчваме да използвате този метод, защото според изследвания, 25% от жените, които го използват, забременяват.

 

 

Спермициди. Това са кремове, пяна или гелове, които убиват сперматозоидите. Поставят се във вагината преди секс. Някои видове имат защита около половин час. С тях трябва да се внимава, защото честата им употреба може да причини кожни раздразнения и инфекции. Спермицидите често се използват заедно с други методи за контрацепция. Смята се, че са лесни за употреба и са сравнително евтини. Проблемът е, че не са много надеждни и не бива да се употребяват много често, за да не доведат до раздразнения на кожата и лигавицата.

 

Мъжки презерватив. Това е класически бариерен метод. Той е много надежден, осигурява около 97% сигурност. Презервативите предпазват и от полово предавани болести, което е изключително важно. Те са евтини, широко разпространени, предпазват от болести. Някои хора са алергични към латекс, но за тях има специално създадени презервативи, които също са ефективни. Проблемът е, че много хора не могат да поставят правилно презерватива и той се къса. Някои смятат, че намалява удоволствието от секса.

 

Женски презерватив. В сравнение с мъжкия, той не е толкова разпространен. Женският кондом може да се постави във влагалището около 8 часа преди секс. Той е ефективен, но поставянето е трудно. Предпазва от болести, предавани по полов път, което е голям плюс. Смята се, че мъжкият презерватив е по-ефективен в предпазването от бременност, освен това е доста по-скъп.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия