Кои са най-често срещаните болести, предавани по полов път?

2014-07-09 19:57:00
Кои са най-често срещаните болести, предавани по полов път?
Снимка: Dreamstime

Много се говори и пише за полово предаваните болести. И точно заради това се създава впечатлението, че много хора са информирани по темата. Набързо обаче ще се уверите, че това не е така.

 

Независимо от все по-честите кампании, които се организират по повод на информираността за тези заболявания, на практика се оказва, че знанията не са достатъчни, както и превенцията. Това важи най-вече за младите хора, които са най-много и които са най-вече изложени на тези инфекции.

 

Полово предаваните инфекции могат да са бактериални и вирусни. Бактериалните инфекции се срещат все по-рядко в днешно време и се лекуват лесно - с помощта на антибиотици. Някои от бактериалните полово предавани болести почти не се срещат, като например сифилисът. Често срещана бактериална полово предавана инфекция е гонореята, известна повече като „трипер“. Тя се предизвиква от бактерията гонокок и при анализ на секрет се установява има ли наличие или не на бактерии. И мъжете, и жените страдат от неприятните симптоми на повишена секреция. Заболяването се лекува с помощта на антибиотици.

 

 

По-често от гонококите се среща инфекцията с трихомони. Това е едноклетъчен организъм, който вирее в течна среда и се предава изключително лесно при полов контакт. Наличието му при мъжете често протича без симптоми, а при жените се появява обилно отделяне на секрет с променен вид. Лесно се потвърждава наличието му при анализ на вагиналния секрет. Лекува се с прием от двамата партньори антибиотици и прилагането на вагинални капсули.

 

Много по-чести проблеми създават вирусните инфекции. Както е известно, за вирусите не съществува лек. Поради тази причина е най-важно да се предпазите от тези болести и с помощта на превантивни мерки да предотвратите появата им. Най-известните полово предавани болести, причинени от вируси, са: херпес, човешки папилома вирус (HPV) и HIV вирусът.

 

Вирусни инфекции. От всички тези болести се говори и се знае най-много за HIV вируса, който предизвиква AIDS (СПИН). Във всички медии информацията за този вирус е най-много. Сред населението битува страхът от заразата с инфекцията на HIV вируса. В началото най-застрашени бяха наркозависимите и хомосексуалистите, но много бързо вирусът променя особеностите си и започва да се разпростира и сред хетеросексуалните хора. Единствената превенция срещу инфекцията е използването на презервативи.

 

Вирусът на херпес води до появата на генитален херпес. В развитите страни съществуват данни, че до 60 процента от населението е заразено с този вирус. Болестта се изразява с появата на малки мехури по подовите органи, пълни с течност и кръв. Появата на тези мехури е изключително болезнена и предизвиква неприятно чувство на парене, подуване. След няколко дни мехурите изчезват, но вирусът е остава завинаги в организма и при всяко едно отслабване на имунитета херпесът се появява отново.

 

Наличието на HPV вируса е един от най-големите проблеми при сексуалното здраве. Този вирус води до появата на кондиломи— брадавици по половите органи, които се появяват и при мъжете, и при жените. ЧПВ съществува в различни щамове, като най-опасните причиняват рак на маточната шийка. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия