Какви видове любов съществуват?

2014-07-09 19:30:00
Какви видове любов съществуват?
Снимка: freedigitalphotos.net

С настъпването на пролетта и лятото, и всичко, което се асоциира с нея, вече е време да разговаряме за вечната тема - любовта. Любовта може да бъде вечна, безкористна, сляпа, безусловна, взаимна, несподелена, божествена, романтична, сурова, невинна, неповторима, първа или последна, продължителна, платонична, тайна, до небето и обратно. Каквато и да е, любовта е винаги и единствено любов.

 

Родителска. Тя започва още преди раждането ни, продължава в моментите, в които родителите ни се радват, когато са в очакване на появата на малкото същество, на което дори още не знаят пола, представят си как ли ще изглежда то, на кого ли ще прилича, измислят имена или чакат името само да избере детето. Възпламенява се в момента на раждането. Тази любов е вечна.

 

 

Приятелска. На следващ етап ни обичат, малко или много, приятелите в детската градина. Те са истински другари. И когато пораснем, те ни стават приятели. И идва училището. Това повече не е градина, а е сериозна школа. Понякога ни се струва, че никой не ни обича, но това не е така. Сега имаме приятели. Имаме нещо повече от това, имаме симпатии. Тези, първите, които и до днес помните. Как сте нарисували картичка на готината съученичка с дългата руса коса или сте си падали по синеокото момче от втория чин. В тези моменти за първи път разбираме, че не можем да имаме всичко, което искаме и че в любовта има и болка.

 

Първата любов. При първата любов няма симпатия и тя не е задължително да бъде щастлива. Някои любови. които започват в ранен етап, например около 15-годишна възраст, могат да продължат и за цял живот. Някои любови продължават години, а след това партньорите се разделят. Всеки тръгва в различия посока, без да драматизира нещата, но това вече не са същите тези хора на 15. И така бавно се редуват любовите в живота ни. Няма нито една любов, която да не ни е облагородила или поне да не ни е научила на нещо.

 

Дефиниция за любовта. Как се дефинира любовта? Велик въпрос за велики умове, философи, етици, психолози, писатели, художници. Не знаем дали съществува истински отговор. По-вероятно е всеки да създаде своя дефиниция. Твърдят, че любовта се усеща по начина, по които някой ни гледа или ни докосва, като ни се усмихва, като се радва на моментите, прекарани с нас.

 

Ние вярваме, че всеки човек изпитва любов по различен начин и за всеки тя е нещо уникално и невероятно. Бъдете обичливи и показвайте любовта на хората около себе си, защото това е най-важното.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Има само родителска, всичко друго е хормони и желание да мачкаш чаршафите с някоя/й.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия