Защо имаме нередовна менструация?

2014-06-21 11:04:00
Защо имаме нередовна менструация?
Снимка: Dreamstime

Случвало ли ви се е менструацията ви да подрани или да закъснее с няколко дни? Сигурни сме, че всяко момиче ще отговори с „да“ на този въпрос. Женският цикъл има свойството да се променя с няколко дни и понякога това не е повод за притеснение. Нормално е цикълът да е от 21 до 33 дни. Ако изведнъж забележите някаква промяна, менструацията ви стане нередовна, пропуска или е много болезнена, трябва да си обърнете внимание и да не пренебрегвате тези симптоми. Защо може да имаме смущения в месечния цикъл?

 

Инфекция. Учудва ли ви, че именно инфекция може да бъде причината за проблеми с менструацията? Всъщност, това е една от основните причини, които могат да доведат до нередовен цикъл. За да установите дали имате такъв проблем, трябва да си направите редица изследвания и да посетите специалист. Ако имате съмнение за болести като хламидия, трипер или друга полово предавана инфекция, потърсете лекарска помощ възможно най-скоро.

 

Хормони. Всичко в тялото ни се контролира от хормоните. Те определят много важни процеси в тялото ни, дори влияят на настроението ни. Изменения в нивата им могат да объркат менструалния цикъл и да го направят нередовен. Ако имате заболявания на ендокринната система, вероятно ще имате проблеми и с цикъла.

 

 

Силен стрес. Ако сте преживели силен стрес, не се учудвайте, че имате разместване в менструалния цикъл. Стресът влияе на цялото тяло, включително и да репродуктивната система. Ако скоро след преживения стрес, менструацията ви се нормализира, значи всичко е наред. Ако все пак забележите, че промените не отшумяват с месеци, потърсете лекарска помощ.

 

Медикаменти. Ако сте пили определени медикаменти, може да настъпи промяна в цикъла. Когато приемате лекарства, консултирайте се с лекаря си дали лекарствата могат да повлияят на цикъл ви. Посъветвайте се с него какво да направите и дали промените ще отшумят сами. Хапчетата за спешна контрацепция също могат да объркат сериозно менструалния цикъл и да доведат до смущения.

 

Наследственост. Ако майка ви и баба ви са имали подобни проблеми, голям е шансът и вие да сте ги наследили. Дори е почти сигурно. Ако менструацията ви е нередовна с години, потърсете лекарска помощ.

 

Анорексия невроза. Системното недохранване може да е причина за нередовна или отсъстваща менструация. Половите хормони се синтезират от мазнини, а при момичетата, които страдат от анорексия, мазнините са изключително малко. Така в тялото спират да се произвеждат женски полови хормони и менструацията и овулацията също спират. Ако вие или ваша близка страда от анорексия, потърсете помощ от психолог и диетолог.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия