Какво не знаеш за предменструалния синдром? [част втора]

2014-04-09 12:10:00
Какво не знаеш за предменструалния синдром? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Около седмица преди да започне менструацията ти сигурно забелязваш, че имаш симптоми като главоболие, резки промени в настроението, физически или емоционални промени. Тези месечни симптоми са познати като предменструален синдром (ПМС).

 

ПМС или нещо повече? Нормално е да чувстваш дискомфорт преди менструацията. Отпадналост, лошо настроение, вълчи глад и болка, това са едни от най-честите симптоми, които жените имат. Но понякога ПМС може много да прилича на депресия, раздразнителност, синдром на хроничната умора и някои други заболявания. Ако усещаш, че не се чувстваш добре през повечето време от месеца, а не едва няколко дни преди менструация, потърси лекарска помощ.

 

Кога трябва да се консултираш с лекар? Ако имаш много тежки симптоми, задълбочена депресия, която не минава, нямаш сила, чувстваш се постоянно отпаднала, изпитваш силна болка и като цяло изпитваш трудности да водиш нормалния си начин на живот, най-добре посети своя лекар.

 

Физическа дейност. Ако се чувстваш зле и ти е отпаднало, със сигурност не ти е до спорт. Истината е, че ако спортуваш поне малко, ще се чувстваш по-добре. Избягвай тежките натоварвания, защото ще се почувстваш по-зле. Опитай да спортуваш около 30 минути и то леко и без голямо натоварване. Пробвай с тичане в парка, аеробика, каланетика или пилатес. За да има по-голям ефект, опитай редовно да правиш упражнения, така ще можеш да намалиш ПМС.

 

 

Витамин В. Храните, богати на витамин В помагат в борбата срещу ПМС. Учени направили изследване на около 2 000 жени в продължение на 10 години. Те открили, че жените, които ядат храна, богата на тиамин (свинско, бразилски орех) и на рибофлавин (яйца, млечни продукти) имат по-малък шанс да страдат от ПМС. Затова хапвай повече храни, богати на витамин В.

 

Някои храни могат да те накарат да се чувстваш още по-зле, затова ги избягвай. Намали количествата на сол, която те кара да задържаш вода и да се подуваш. Кофеинът може да те направи раздразнителна и изнервена. Захарта също е добре да бъде в по-малки количества, а ако ти е трудно да не ядеш сладко, просто ограничи безалкохолните напитки. Алкохолът също е добре да се избягва, защото може да развали настроението ти.

 

По-малко стрес. Всички сме подложени на стрес, без значение от възрастта. ПМС може да причини напрежение, тревожност, раздразнителност, важно е да намериш начин да намалиш тези усещания. Пробвай със спорт, йога или масаж. Дори излизането с приятели може да намали лошото настроение и да те накара да се чувстваш по-добре.

 

Хормонални препарати. Някои момичета пият противозачатъчни като средство за предпазване от нежелана бременност. Някои лекари предписват оралните контрацептиви за регулиране на менструацията и облекчаване на ПМС. Ако пиеш противозачатъчни, но не се чувстваш добре, ПМС се е появил или е станал по-силен, консултирай се с гинеколога си.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия