Няколко мита за презервативите

2014-05-15 20:02:00
Няколко мита за презервативите
Снимка: Dreamstime

Един от най-популярните методи за предпазване от бременност и болести е презервативът. Той е безвреден, употребява се лесно, не се изисква посещение при лекар преди това и е много евтин. Той няма странични ефекти и е сигурен начин за предпазване от бременност и единствен метод за предпазване от полово предавани болести. Ще си поговорим повече за презервативите. Със сигурност има някои въпроси, които си задавате и вероятно не знаете някои факти.

 

Латексовите презервативи препоръчват ли се за превенция от полово предавани болести и нежелана бременност?

ДА! Латексовите презервативи, когато се употребяват правилно, са много ефективни в предпазването от зарази и бременност. Хората, които са алергични към латекс, могат да използват презервативи, изработени от полиуретан. Те също са ефективни в предпазването от болести и бременност.

 

Лубрикантите на мастна основа (бебешко олио, вазелин) могат ли да се употребяват с презервативи?

НЕ! Ако използвате презервативи като контрацептив, трябва да знаете, че те могат да се употребяват само с лубриканти на водна основа. Тези, които са базирани на мазнини могат да увредят сериозно презерватива и той да се скъса. Преди да си купите лубрикант четете внимателно етикета и вижте дали е съвместим с презервативи.

 

 

Колко пъти можем да използваме един и същ презерватив?

 

Веднъж! Никога не опитвайте да използвате един и същ презерватив повече от веднъж. Това е голям риск и е опасно. Когато половият акт приключи, свалете внимателно презерватива, старайте се течността да остане вътре, увийте го в салфетка и го изхвърлете в кофата с боклук. Не го хвърляйте в тоалетната чиния, защото ще я запуши. Ако използвате един и същи презерватив той може да се скъса или да се изхлузи, което излага на риск вас и партньорът/ката ви.

 

Ако сложим два презерватива един върху друг, по-сигурно ли е?

НЕ! Това е груба грешка, която тийнейджърите правят, когато ги е страх, че презервативът може да се скъса. Истината е, че правилно поставен презерватив няма да се скъса, но ако сложите два един върху друг значително увеличавате шанса това да се случи. Освен това, актът може да стане неприятен и да се чувствате некомфортно с повече от един кондом.

 

За да сме подготвени, винаги трябва да си носим кондом в портфейла!

НЕ! Това твърдение е малко подвеждащо. Хубаво е винаги да имате презерватив под ръка, защото така ще сте подготвени за изненадващи ситуации. Ключовата дума тук обаче, е портфейл. Не бива да носите презервативите си там, защото те се повреждат. Те могат да се повредят от топлината в портфейла, както и от триенето, защото човек отваря портмонето си постоянно. Съхранявайте презервативите си на сухо и прохладно място.

 

Един размер става на всички хора.

И това не е вярно. Ако си купите презерватив, който ви е малък или голям, той има потенциален риск да се скъса или да се изхлузи. Презервативите имат размери, които са указани на опаковката. Когато си купувате, загледайте се какво пише. Ако усещате, че това не е вашият размер, потърсете по-малки или по-големи. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия