Какво трябва да знаеш за презервативите?

2014-05-06 15:54:00
Какво трябва да знаеш за презервативите?
Снимка: freedigitalphotos.net

Днес ще си поговорим за презервативите. Как се предпазвате от болести, предавани по полов път и нежелана бременност? Какви методи използвате? Ефективни ли са? Ако използвате презерватив, правилно ли го поставяте? В годините на пубертета, трябва да се научите да пазите здравето си, особено от болести, предавани по полов път. Сега ще ви дадем някои основни неща, които трябва да знаете за кондомите.

 

Презервативите могат да ви предпазват от полово предавани инфекции и могат да бъдат използвани за предпазване от бременност. Мъжкият презерватив се поставя върху еректиралия пенис преди секс. Презервативите също се наричат ​​"гуми" или "кондоми".

 

Презервативите са направени от латекс, полиуретан или от други материали, защото някои хора са алергични към латекса. Латексовите и полиуретановите презервативи са най-ефикасни за предотвратяване на разпространението на полово предавани инфекции като ХИВ.

 

Мъжкият презерватив е бариерен метод за контрол на раждаемостта. Презервативите в момента са единственият мъжки метод за контрол на раждаемостта освен вазектомията. За по-ефективно предпазване от бременност, можете да използвате презервативите комбинирано с друг метод като хормонална терапия, например.

 

 

Откъде да си набавите презервативи? Презервативите не изискват рецепта или посещение при специалист, както е при други методи за контрацепция. Те се продават в аптеките, магазините за козметика, хранителни стоки и в големите вериги. Има много различни видове презервативи. Някои презервативи са с повече лубрикант, някои от тях са оребрени, а други имат разнообразни вкусове и аромати. Можете също така да намерите кондоми с различни размери.

 

Колко са ефективни презервативите за предпазване от бременност? Презервативът, ако не се използва винаги или се използва неправилно има неефективност от 15%. Това означава, че сред всички двойки, които използват презервативи, 15 от 100 жени забременяват за една година. Сред двойките, които използват презервативи винаги и правилно, за 1 година само 2 от 100 жени ще забременеят.

 

Използвайте спешна контрацепция само в случаи на скъсване или изхлузване на кондома. Преди да използвате презерватива, уверете се, че той е в срок на годност. Ако не е, не го използвайте, защото може да се скъса. Спешната контрацепция не може да бъде постоянен метод за предпазване от бременност, използвайте я само в краен случай.

 

Колко ефикасни са кондомите за предпазване от инфекции? Презервативите намаляват риска от разпространение на полово предавани инфекции, включително ХИВ/СПИН. Кондомите често се използват за намаляване на риска от болести, дори когато двойката използва друг метод за контрол на раждаемостта (като хапчета). За най-сигурна защита, използвайте презервативи по време на вагинален, орален или анален секс.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия