Когато харесваш някого е доста трудно да му кажеш или да го попиташ дали и той/тя изпитва нещо към теб. Но все пак ако искаш да се получи нещо, трябва да започнеш от някъде. Да разбереш дали отсрещната страна има чувства към теб е първата стъпка към стабилната връзка. А какво трябва да направиш?

 

Правилният въпрос. Вместо да се чудиш дали другия те харесва или не, на първо място се замисли дали ти харесваш този човек. Трябва да бъдеш сигурен/на какво чувстваш. Най-добре е да не бързаш и да опознаеш повече обекта на желанията си. Намери човек, който да отговаря на изискванията ти, да си приличате и да усещаш, че това е „твоят" човек.

 

Ако усетиш, че не се чувстваш добре в компанията на някого, не се занимавай. Тогава няма смисъл. Не забравяй, че можеш да си щастлив/а, дори когато си сам/а. Това е нормално и е разбираемо ако в този период от живота нямаш нужда от гадже. Не се хващай с някого, само защото приятелите ти имат гаджета, а ти не.

 

 

Когато си сигурен/на в това, че харесваш даден човек, какво да правиш? Всеки случай не се отдавай на прекалено много мислене и опити да тълкуваш поведението на другия. Недей да броиш колко пъти тя или той те е погледнал/а или ти е казал/а здрасти при случайна среща. Тези неща не могат да са определящи.

 

Вместо да се чудиш дали те харесва или не, замисли се върху следните неща. Колко често си комуникирате? Пишете ли си, чувате ли се по телефона? Кой е инициаторът на разговорите? Когато се засечете в училище или на друго място, говорите ли си? Как протича една ваша среща? Ако често се чувате или виждате и си разговорите ви вървят добре, то това е знак, че нещата се получават.

 

Концентрира ли се, когато си говорите? Ако сте в компания, общува ли си повече с теб или не? В разговорите и двамата ли участвате по равно или той/ тя гледа да си тръгне и винаги бърза? Ако новата ти любов ти обръща внимание, обича да си говорите, навярно проявява интерес.

 

Контакт с очи. Тук е малко по-сложно. Повечето хора, когато харесват някого го гледат и се опитват да установят контакт с очите, дори неволно. Някои други пък, са срамежливи и старателно избягват да срещат погледа на обекта на желанията си.

 

За какво си говорите? Ако сте в едно училище, а разговорите ви се въртят само около това, може би другата страна не те има за много близък/ка. Ако обаче говорите на по-лични теми и разговорите вървят добре, отпускате се и си комуникирате свободно, навярно и другата страна проявява интерес.

 

Не забравяй, че все пак и ти трябва да показваш, че проявяваш интерес. Харесал/а си някого, тогава търси го/я, говорете си – с думи, с погледи. Това е много важно, за да може и ответната страна да види, че е харесвана и да се отпусне повече.

Автор: Nadejda Atanasova