Защо хората правят секс?

2014-02-12 20:30:00
Защо хората правят секс?
Снимка: freedigitalphotos.net

Партньорът ти може да си измисли куп извинения за да не правите секс. Но замислял/а ли си се защо искаш да правиш секс, от къде идва това желание? Студенти са написали 237 различни причини за да прави човек секс.

 

От удоволствие до създаване на потомство, любопитство и какво ли още не. Има огромна разлика в причините да правим секс в днешно време и тези от преди няколко века.

 

Какви са мотивите да правиш секс? Американски психолози са направили проучване сред 1 500 колежани, като са им задавали въпроси за техния сексуален опит и отношението им към секса. Причините, които студентите изтъкнали, са разделени в четири категории. Физически, като удоволствие, успокояване от стреса, движение, любопитство към секса и привличане към даден човек.

 

Втората група причини са тези, които се отнасят до дадена цел, например бебе. В същата категория попада и подобряването на социалния статус, като например да станеш популярен и харесван сред обкръжението си. Третата категория са емоционални причини като любов, обвързване или от благодарност. В четвъртата група причини влизат повдигането на самочувствието, предпазването на това партньора да търси секс другаде или заради натиск от партньора.

 

Разликата между половете? Знае се, че мъжете търсят секс, защото им харесва усещането, а жените, макар да получават удоволствие от секса, държат повече на емоционалната страна от връзката. Учените описват тези разлики като концентрацията върху тялото, срещу концентрацията върху човека.

 

 

Когато си концентриран/а върху тялото на партньора, това означава, че го харесваш основно заради това как изглежда, искаш да го почувства, а чувствата са на втори план. Ако се концентрираш върху човека, това означава, че приемаш секса като връзка с другия човек и за теб чувствата са важни.

 

И все пак кои са най-честите причини, поради които хората търсят секс? Сега ще ти посочим тези, които най-често са изтъквани от хората, участвали в проучването. Първите места са за оправяне на настроението, по задължение, желание за прилив на енергия, за да се почувстват желани от партньора. Също така биват изтъквани причини като подобряване на социалния статус, правене на пари, създаване на дете, удоволствие, поради натиск от партньора.

 

Също така са споменати и отмъщение, любопитство към секса, показване на любовта към партньора и душевно удоволствие.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Ivan Rusev
преди 10 години

И аз така.

dreamwalker
преди 10 години

Само аз ли мисля, че статиите, публикувани в този сайт, стават все по-скучни и еднотипни?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия