Какви са причините за нередовната менструация? [част втора]

2014-02-11 17:30:00
Какви са причините за нередовната менструация? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Много е важно за всяка млада жена да има редовна менструация и безпроблемен месечен цикъл. Е, рядко има дама, на която да ѝ идва точно на 28-мия ден, да не изпитва болка и дискомфорт по време на менструация. А дори да имаш редовна менструация, има много фактори, от които може да ти закъснее или подрани. Сега ще си поговорим именно за това.

 

Нарушения в щитовидната жлеза. Това също може да е причина за липсата на овулация. Лошото е, че много млади момичета имат проблеми с щитовидната жлеза и това е проблем и за някои тийнейджъри. Не е съвсем ясно защо проблемите с въпросната жлеза водят до проблеми с менструалния цикъл, но понякога овулацията е по-кратка и затова менструацията се измества.

 

Изчерпване на яйчниковия резерв. Това засяга по-зрелите жени, но понякога и момичета на около 25-28 биват засягани. Жената има около 1-3 милиона яйцеклетки. Всеки месец се освобождава по една. Освен това някои яйцеклетки умират, други са некачествени. При някои момичета те се изчерпват по-рано и цикълът постепенно спира.

 

Промяна. Всичко, което поставя тялото под стрес, може да се отрази на месечния цикъл. Ако смениш училището, предприемеш пътуване, промениш ритъма на делника си (например сменяш си смяната в училище), всичко това може да бъде причина за изместването на овулацията. Трябва да дадеш време на тялото си, за да се приспособи към новостите.

 

 

Активен спорт. Най-активните спортистки могат да имат проблеми с овулацията и менструацията, ако прекаляват с упражненията, дори да имат здравословно тегло. Натоварена тренировъчна програма може да стресира тялото. От там може да спре менструацията, защото тялото ще спести енергия. Повечето жени, които спортуват усилено, имат малко мазнини в тялото си, поради което се произвежда недостатъчно естроген.

 

Орални контрацептиви. Много хормонални противозачатъчни съдържат синтетични версии на хормоните естроген и прогестерон. Хормоналните препарати променят хормоналните нива в организма и могат да спрат овулацията, променя се цервикалната слуз и се изтънява маточната лигавица. Някои контрацептивни методи запазват периода, други намаляват честотата на циклите. Освен това е нужно време за да се приспособи тялото, а това може да доведе до забавяне на менструацията.

 

Бременност. Ако си бременна може да усещаш напрежение в гърдите и болки в яйчниците, но това са и първите признаци на бременност, а те лесно се бъркат с ПМС. Ако усетиш промени в менструацията си, като например, че течението е много слабо, кратко и розово, това може да е цветна бременност. При наличие на рисков полов акт и закъснение на менструацията, използвай тест, който е препоръчително да направиш с първа сутрешна урина.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия