Какви видове любов съществуват?

2013-12-21 23:05:00
Какви видове любов съществуват?
Снимка: sxc.hu

Всеки човек се е влюбвал поне веднъж. За всеки човек обаче, любовта е различна, всеки изпитва различно чувство и по различен начин приема любовта. Някои хора мислят, че не съществува, други, че има една единствена любов е живота, а трети се влюбват постоянно и доста често.

 

Учени в Испания са направили проучване, наречено Love Attitude Scale, в което хората трябвало да посочат до каква степен са съгласни с различни описания на любовта. Те варират от „Ако вие писано да заобичате някого, ще го знаете съвсем скоро след като го срещнете" до „мога да преживея лесно, ако партньорът ми има афера".

 

Тестът показва как човек приема любовта като има шест типа любов: Ерос, Прагма, Агапе, Мания, Лудус и Сорге. Колкото и странно да звучат тези наименования, истината е, че те показват как хората гледат на любовта.

Искаш да разбереш какъв вид е твоята любов? Тогава тази статия е за теб.

 

Ерос е страстна, физическа, почти похотлива любов – тази, която кара пеперудите да пърхат в корема ни. Тази любов е силна и изпепеляваща, идва с гръм и трясък и също така си отива. Ерос е любов, изпълнена с много страст и силно сексуално привличане.

 

 

Прагма е практичната любов. Хората, които разбират любовта по този начин, са много прагматични при избора си на партньор. Те избират половинката си като вземат рационално решение с кой човек ще си паснат най-добре. Тази любов е чиста и силна, тя трае дълго време.

 

 

Агапе. Това е любовта, която изразява себе си под формата на алтруизъм или саможертва за другия. Тази любов може да бъде много болезнена и за двамата партньори и да коства много.

 

Мания е обсесивна любов, която е дълбока и интимна, но включва много силна ревност, чувство за притежание на партньора и липса на комуникация. Маниакалната любов понякога може да доведе до домашно насилие. Тя е опасна, защото може да разруши една връзка, дори и двамата да се обичат.

 

Лудус е любов-игра. В нея двамата се забавляват, не целят сериозна връзка, а просто искат да получат хубави емоции и да изпитат красиви усещания.

 

Сторге е любов, която се базира на любов и приятелство. Тези, които желаят този тип любов, търсят партньор, който да има същите интереси и наклонности, партньор, с когото могат да си споделят, да разговарят, да създадат сериозна и дълготрайна връзка, която да е основана на любов, доверие и сигурност. Тези партньори са привързани един към друг и изпитват голямо уважение.

 

Според това изследване на първо място с 80% се нарежда Ерос. Агапе е на второ място със 70%, а Прагма и Сторге делят третото място с около 50%.

 

Според специалистите, провели изследването, Холивуд влияе на хората и те възприемат любовта като Ерос.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия