Какви опасности крие сексът без презерватив?

2013-12-03 11:45:00
Какви опасности крие сексът без презерватив?
Снимка: Dreamstime

Сексът е естествена част от живота на хората. Отдавна вече, сексът не е просто начин за размножаване, сексът е удоволствие, интимност с партньора и удовлетвореност. Но когато изпитваме тези удоволствия на живота, не бива да застрашаваме нито нашия живот, нито този на партньорите ни.

 

Безопасен секс – това е всичко, което можем и трябва да направим, за да намалим риска от инфекции и болести по полов път. Чрез безопасен секс предотвратяваме обмяната на телесни течности със заразен партньор.

 

Инфекциите и вирусите, които се предават по полов път, са много разнообразни. Съществуват различни видове тестове за диагностика и лечение, но някои от тези болести нямат симптоми. Това е опасно, защото може да не подозираш, че ти или партньорът ти имате дадено заболяване и така да се заразите един друг.

 

ХИВ (СПИН). Това е вирус, който засяга имунната система и води до Синдрома на придобитата имунна недостатъчност. В момента за хората, живеещи със СПИН, няма шанс за излекуване. След заразяването с течение на времето имунната система, която се бори с болестите, отслабва и хората умират. Лошото при ХИВ вирусът е, че много дълго време може да няма никакви симптоми и единствено да бъде пренасян от носителя.

 

Предава се чрез небезопасен вагинален и анален секс. Може да се предаде и по кръвен път, например с игла, която не е стерилна. Ранните симптоми на вируса почти не се проявяват. Вероятността жена да се зарази от мъж, носител на ХИВ, е два пъти по-голяма, отколкото мъж да се зарази от жена.

 

Не забравяй, че изследванията за ХИВ са безплатни и напълно анонимни, изследвай се поне един път годишно, ако водиш полов живот.

 

 

Хламидии. Това е бактериална инфекция, която е опасна, защото може да увреди вътрешната обвивка на маточните тръби. Може да се стигне до безплодие. Бактериите могат да се развиват в лигавицата, ендометриума, маточните тръби.

 

Хламидиите се предават основно по време на вагинален и анален секс. Симптомите на хламидията при жените са обикновено болки в корема, вагинално течение, а при мъжете парене при уриниране или протича безсимптомно.

 

Гонорея. Това е бактериална инфекция на половите органи, която причинява болка, парене и течения. Бактериите живеят в канала на шийката на матката и маточните тръби или уретрата при мъжете. Инфекцията може да доведе до конюктивит на очите. Симптомите при жените са болки в корема, кървене, болезнен полов акт и течение. Ако не се лекува може да доведе до стерлитет, хронични проблеми с менструалния цикъл, извънматочна бременност и спонтанен аборт.

 

Хепатит. Това е заболяване, което засяга черния дроб. Има няколко вида хепатит, като А и В са най- честите. Ако болестта стане хронична, може да доведе до чернодробна недостатъчност. Хепатит А се предава основно чрез устен контакт, това значи, че може да се предаде и от целувка, сексуални контакти, контакти с устни и анален секс. Симптомите са – повишена температура, загуба на апетит, гадене, потъмняване на урината и болки в корема.

 

Хепатит В е остро вирусно заболяване на черния дроб, което може да доведе до цироза или рак на черния дроб. Предава се основно чрез сперма, кръв, слюнка и вагинални секрети.

 

Не забравяй, че можеш да се предпазиш от тези болести и всичко зависи от теб. Бъди разумен/на и ползвай презерватив.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия