Няколко интересни факта за целувката

2013-11-16 19:57:00
Няколко интересни факта за целувката
Снимка: Dreamstime

Целувката е нещо красиво и спонтанно. Кой от нас не се разтапя, когато погледне гаджето в очите и устните се слеят в жадувана целувка? Но замисляли ли сме се защо се получава това?

 

Повечето хора биха казали, че това е просто приятен спонтанен акт на близост с партньора.

 

Учени са направили изследване по темата. Все още не се знае кога и как е открита целувката, но специалистите имат теория за промените на биологията на целувката през вековете и какво точно ни влияе. Големият въпрос, обаче, е дали целувката е вроден или придобит инстинкт.

 

 

Според някои, това е придобит инстинкт, който води началото си от предците ни. Пещерните хора не са имали специални бебешки храни, като днешните пюрета, например. Затова майките са предъвквали много старателно храната преди да я дадат на бебето си.

 

По-късно, когато децата пораснели и вече имали собствени зъби, майките протягали устни към бузките им за да се почувстват децата по-сигурни и да се успокоят при стрес.

 

В подкрепа на тази теория е и фактът, че не всички хора по света се целуват. В някои племена хората дори не са чували какво е целувка.

 

Други учени твърдят, че целувката е инстинктивно поведение и се базират върху факта, че дори някои животни се целуват. Всъщност много животни търкат нослетата си в знак на симпатия и това напомня за целуването. Маймуните Бонбо се целуват за да се утешават. След сбиван, за да поддържат социалните си връзки или понякога без причина. Това е факт, който подкрепя теорията, че целувката е инстинкт, който е вроден, а не придобит.

 

Жените подсъзнателно правят анализ на миризмата на партньора, като се доближат много близко до него. Те предпочитат миризмата на мъже, които имат гени, различни от техните за да се създаде здраво поколение.

 

Според учените устните и езика ни са снабдени с много голямо количество нервни окончания, които карат мозъка да изпраща сигнали и да ни кара да се чувстваме щастливи и на седмото небе, докато се целуваме.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия