Готов/а ли си да правиш секс?

2013-10-31 19:34:00
Готов/а ли си да правиш секс?
Снимка: Dreamstime

В тийн годините е напълно нормално да си задаваш страшно много въпроси, особено на тема любов и секс. Колебаеш се кое е правилно и кое не е, имаш въпроси и терзания. Хванал/а си си прекрасно гадже, което обичаш много и си имате доверие. Но кога е подходящия момент да се отдадете един на друг? Дори да си правил/а секс преди, не винаги е лесно да се отдадеш на нов партньор.

 

Решението е твое. Не се влияй от това дали приятелите ти са сексуално активни или гаджето ти настоява да правите секс. В последните години се смята за „модерно” да не си девствен, но това е личен избор. Ако хората около теб афишират, че правят секс, не мисли, че ти си по-изостанал/а от тях, ако не искаш все още да започваш със секса. Всеки е готов за тази стъпка, когато сам прецени.

 

 

Говорете си за секс. Важно е да обсъждате тези теми с половинката ти. Сексът е сериозно и отговорно нещо, обсъдете дали и двамата сте готови за тази стъпка. Ако единият не е готов, а другият го пришпорва е много неприятно и не бива да се поставят ултиматуми като „Ти ако ме обичаше, щеше да го направиш”. Обсъдете какво би ви харесало да правите в леглото и какво не, какво ви е интересно, какво искате да пробвате. Бъди честен/на със себе си.

 

Помисли трезво и си задай няколко въпроса на себе си. Замисли се как се чувстваш, дали обичаш партньора си, дали той те обича също? Говорили ли сте си за предпазни мерки и наясно ли сте с всички рискове, които сексът носи? Ако кажеш, че не искаш да правите секс все още, той/тя ще те зареже ли? Помисли върху тези въпроси и си отговори сам/а за себе си, така по-лесно ще вземеш решение.

 

Ако сте решили да правите секс, задължително вземете предпазни мерки. Сексът е отговорно нещо и ако сте невнимателни можете да съжалявате след това. Сексът винаги носи опасност от болести, предавани по полов път и нежелана бременност. Някои болести се лекуват, други като вирусът на ХИВ – не, а нежелана бременност в тийн годините може да нанесе травми за цял живот. Поговорете с партньора какви контрацептиви ще използвате.

 

Алкохолът и наркотиците няма да помогнат. Много хора правят секс или губят девствеността си, когато са пияни. След няколко питиета хората много по-лесно се отпускат и правят неща, които не биха правили, ако са напълно трезви. А употребата на наркотични вещества понякога води до пълна загуба на усещане за време, място, пространство и някой лесно би могъл да се възползва от теб. Можеш да съжаляваш на сутринта ако изпаднеш в такава ситуация, така че бъди отговорен/на.

 

Сексът и законът. Законът забранява секс с малолетни и ако си пълнолетен, а имаш сексуална връзка с малолетен партньор (до 14г.) това е наказуемо от закона.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия