Защо родителите ти рядко одобряват гаджетата ти?

2013-09-19 11:29:00
Защо родителите ти рядко одобряват гаджетата ти?
Снимка: Dreamstime

Всеки тийнейджър се притеснява, когато дойде моментът да представи гаджето си на майка си и баща си. Това е особено трудно за момичетата, защото повечето пъти родителите не одобряват избраника й. Но защо се получава така, че девойките рядко удовлетворяват вкуса на майка си и баща си?

 

Наскоро учените направиха проучване, което даде отговор на този въпрос. Родителите, които не одобряват гаджето на дъщеря си, не са претенциозни, те просто се притесняват дали, ако отношенията им се задълбочат и връзката им стане сериозна, той ще има възможност да изкарва достатъчно пари и да осигури добро бъдеще на своето семейство. Това поведение е първично и се корени в „еволюционни конфликти за ресурсите“, пише в. „Daily Telegraph“.

 

 

Резултатите от проучването показват, че родителите дават повече пари на дъщеря си, когато нейното гадже няма достатъчно финансови средства и не се грижи добре за нея. Понякога се случва момичета да разделя парите, които получава от родителите си, на две части или да покрива сметките, когато излиза с приятеля си. А това определено не е хубава идея. При тийнейджърите е най-добре, когато разходите се делят по равно или всеки плаща това, което е похарчил, при по-сериозните връзки обаче често бюджетът става общ. Когато родителите дават повече средства на дъщеря си, често се стига до конфликт между поколенията за избора на половинка.

 

Специалистите стигнали до тези изводи, след като използвали компютърен модел, който симулира промяна на родителското поведение, когато дъщерята си търси интимен партньор. Резултатите показват, че родителите искат най-доброто за своето момиче и затова се сърдят, когато тя споделя живота си с човек, който не се грижи достатъчно за нея и е безперспективен. Майките и бащите често обръщат повече внимание на подробности като произход на момчето, от какво семейство е и какво е образованието му. В същото време момичетата се интересуват предимно от неговия външен вид, миризмата му и чувството му за хумор.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия