Интимните въпроси, за които те е срам да попиташ [част първа]

2013-02-01 11:59:00
Интимните въпроси, за които те е срам да попиташ [част първа]
Снимка: Dreamstime

Обикновено тийнейджърите имат доста въпроси, чиито отговори искат да знаят, но няма на кого да ги зададат, защото са прекалено лични и се притесняват. За съжаление, малко са родителите, които се държат с децата си като с приятели и без притеснение и назидателен тон обсъждат въпроси, свързани със секса, болестите, предавани по полов път, изневярата и т.н.

 

Вижте въпросите, чиито отговори искаш и е важно да знаеш:

 

Може ли да имам алергия към презервативите? - Да, това е напълно възможно. Но не се притеснявайте, че няма да можете да използвате презервативи и да се предпазвате от болести, предавани по полов път и нежелана бременност. На пазара има и полиуретанови кондоми, които са предназначени за хора с алергия към латекса.

 

 

Как да разбера дали имам болест, предавана по полов път? - Най-често това се разбира по появата на зеленикаво-жълто течение, парене по време на уриниране и болка по време на секс. Ако се съмнявате, че сте се заразили с нещо, незабавно посетете гинеколога/уролога си.

 

Безопасно ли е да правя секс без презерватив? - Това би могло да бъде безопасно, ако пиете противозачатъчни, партньорът ви се е изследвал и не изневерявате. В противен случай може да се заразите или да се окажете бременна, без да го искате. Не се доверявайте на партньора си, който се опитва да ви убеди, че „прекъснатият полов акт“ е достатъчно сигурно средство. Трябва да знаете, че мъжете трудно се контролират в такива моменти.

 

Защо зърната ми са „вдлъбнати“? - Някои жени просто имат такива зърна и това не може да се промени, освен ако не се подложите на хирургическа намеса. По време на секс, когато сте възбудени, те ще „щръкнат“ и партньорът ви ще може да ви дарява с ласки.

 

Как изглеждат нормалните срамни устни? - По принцип трябва да бъдат плътни или тънки, равни или асиметрични, удължени или трудно откриваеми. При всяка жена те са различни, стига да не те притесняват, значи всичко е наред.

 

Колко време след заразяване с болест, предавана по полов път, се появяват първите симптоми? - Ако сте се заразили с инфекция, след няколко седмици ще разберете. На вирусите обаче им е нужно повече време – около година, като понякога дори няма симптоми въпреки заразата.

 

Трябва ли сам/а да преглеждам гениталиите си? - Хубаво е да знаеш как изглеждат. Затова поне веднъж месечно се разглеждай за съмнителни бенки, наранявания и подутини. Ако нещо ти се стори съмнително, посети гинеколога/уролога си.

 

От няколко месеца съм с гаджето си, а наскоро ми откриха инфекция. Дали ми е изневерил/а? - Както вече споменахме, на инфекциите и болестите, предавани по полов път, им е нужно време, за да се проявят. Може да си се заразил/а преди месеци, но чак сега да разбираш. Не бързай да обвиняваш половинката си.

 

Възможно ли е да се забременее по време на менструация? - Няма невъзможно неща, затова по-добре не рискувай и прави секс с презерватив. Също така е препоръчително да избягваш интимните контакти по време на менструация, защото тогава много лесно се предават инфекции.

 

Нормално ли е вагината да мирише? - Зависи. Ако ароматът е прекалено силен и необичаен, явно има някаква инфекция, която го предизвиква. В противен случай е нормално, всяка вагина мирише.

 

Защо понякога се овлажнявам/получавам ерекция, без да съм възбуден/а? - Това е нещо напълно нормално и се случва, особено при тийнейджърите. Все пак хормоните бушуват.

 

Втората част от статията може да прочетете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия