Какво се случва в мозъка ни, когато сме влюбени?

2012-11-13 22:00:00
Какво се случва в мозъка ни, когато сме влюбени?
Снимка: sxc.hu

Може би се чудите, защо някои хора рискуват брака, семейството и кариерата си, за да се отдадат изцяло на любовната си афера. Вероятно си задавате въпроса, защо много хора се държат глупаво, а понякога дори и абсурдно, когато са влюбени.

 

Сканирането на мозъка е технологията, която позволява на невролозите да изследват всички промени, които настъпват в него в резултат на онова опияняващо чувство, наречено любов. Именно така специалистите могат да дадат отговор на всички въпроси, които ни вълнуват, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Мозъкът на влюбения

 

Фронталният кортекс, който е от съществено значение за способността ни за правилна преценка, се изключва, когато сме влюбени. Изследванията с магнитен резонанс показват, че изключването на фронталния кортекс се случва, когато видим обекта на нашите чувства на снимка или на живо, и това води до влошаване на критичната ни оценка и до разсейване на всякакви съмнения.

 

 

„Когато наблюдавате човек, в когото сте влюбени, много части на мозъка се активират, но има и такива, които се деактивират – сред тях е тази, отговорна за вземането на решения и правилна преценка”, обяснява проф. Семир Зеки от Кралския колеж в Лондон.

 

Според специалиста тази реакция на мозъка опосредства осъществяването на „биологичната цел” на всеки жив организъм, а именно – възпроизводството. Когато правилната преценка е замъглена, а способността за критика отсъства, е много по-вероятно двама души да се съберат, въпреки очевидните им недостатъци. Разбира се, тази реакция на мозъка не пречи на взимането на други важни решения в живота.

 

Сканирането на мозъка показва още, че активността на онази негова област, която отговаря за страха и негативните емоции, се понижава, когато сме влюбени. Това обяснява защо хората, които изпитват любов, се чувстват по-щастливи от останалите и не се страхуват от възможността да им се случи нещо лошо.

 

 

Любовта е наркотик

 

Многобройни проучвания показват, че мозъчният химикал допамин може да се открие в много по-големи количества в мозъка на влюбените. Допаминът, от своя страна, е от ключово значение за чувство на удоволствие и болка. Той се свързва също така с пристрастяването и еуфорията, както и с чувството за получаването на някаква награда – ето защо от любовта е трудно да се откажем. Тестовете показват, че приемането на опиати като кокаин имат сходен ефект върху нивата на допамина, какъвто предизвиква и любовта.

 

От друга страна, високите нива на допамин се свързват с намаляването на количеството на хормона серотонин, отговорен за доброто настроение и апетита. При силна любов е възможно нивата на серотонин да спаднат толкова, колкото при хора с обсесивно-компулсивно разстройство, което обяснява защо любовта кара някои хора да чувстват нервност и безпокойство.

 

Друг хормон, свързан с влюбването, е адреналинът. Той обяснява защо, когато видим обекта на чувствата си, сърцето ни започва да препуска, дланите ни се потят, а устата пресъхва. Същият хормон се отделя и когато се страхуваме или сме силно развълнувани. Ето защо двама души, които се чувстват само бегло привлечени един от друг, в крайна сметка могат лудо да се влюбят, ако преминат през някакво страшно или наистина вълнуващо преживяване заедно. В адреналина се крие и съблазънта на забранената любов.

 

 

Любовта извън контрол

 

Психолозите все още се опитват да разберат, защо някои хора стават опасно обсебени от любовта и рискуват всичко в нейно име. Д-р Дейвид Ниас смята, че макар и навлезли в много крайна форма на обсебването, преследвачите са тези, които крият отговора на този въпрос.

 

„Емоциите, свързани с любовта, нарастват силно у преследвачите. Те водят до психично разстройство и ги карат да си въобразяват неща, които не отговарят на действителност. За съжаление, все още не знаем много повече за причините, предизвикващи наблюдаваното явление”, обяснява д-р Ниас.

 

Специалистът  е стигнал до заключението, че от подобно обсебване от възлюбения страдат предимно по-емоционалните личности и тези, притежаващи развинтено въображение.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
momicheto91
преди 11 години

дори да е вярно за какво живеят хората нали за това чуство всички харесват и слушат песни за любов гледат любовни филми в които го има точно това чуство пак наяве това било болест а тези които не са влюбени те за какво мислят какво им в техния мозък едно нищо любовта храни надеждата на човека дори несподелена страдаш но обичаш няма нищо по хубаво то това

UNITED2
преди 11 години

Всичко е абсолютно вярно! Love is bitch.. :]

Monii ..~
преди 11 години

Любовта не може да се обясни....днес може да обичаш един, а утре да се събудиш с мисълта за друг :3

nor4eto99
преди 11 години

Мозъка се изпарява и е неадекватен... :D

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия