Заблуди, свързани със секса и сексуалното здраве

2012-09-19 11:03:00
Заблуди, свързани със секса и сексуалното здраве
Снимка: sxc.hu

Най-лесният и сигурен начин човек да получи информация относно своето здраве и болестите, които може да хване, е да говори с личния си лекар. Българите обаче не обичат да посещават JP-то си и предпочитат да четат здравна информация в интернет. В това няма нищо лошо, стига да не се приема като крайно мнение. Нека човек се информира за нови болести, симптоми на заболяванията и т.н., но когато има съмнения, най-добре е да посети специалист.

 

Препоръчително е да не се доверявате напълно на информацията в интернет, защото доста здравни сайтове са пълни с грешки и неточности, които могат да ви подведат. Виж кои са най-разпространените факти, които могат да ви объркат и да влошат здравето ви:

 

 

Може да хванете полово предавана болест от тоалетната чиния

Всъщност това е невъзможно, защото бактериите не могат да живеят дълго време извън тялото, особено върху студени и твърди повърхности като тоалетната чиния. Болести няма да хванете, но е напълно възможно да се зарази с херпес, срамни въшки или генитални брадавици. Лекарите препоръчват, когато използвате обществени тоалетни, да не сядате. И без това според учените клечането е най-естествената поза за ходене до тоалетна.

 

Момичето не може да забременее, ако прави секс за пръв път

Това е една от най-разпространените заблуди сред тийнейджърите. Не се доверявайте на неверните митове и използвате предпазни средства всеки път, когато правите секс. Презервативът, освен от нежелано забременяване, предпазва и от болести, предавани по полов път. Не може да се забременее по време на цикъл Реално шансът е по-малък, но въпреки това съществува. Някои жени имат по-дълъг цикъл, който съвпада с началото на овулацията. Ако правите секс в края на своя цикъл, възможно е да забременеете, защото сперматозоидите живеят до 72 часа.

 

Хапчето, което се приема до 72 часа след секс, предизвиква аборт

Това не е вярно. Има хапчета, които наистина действат по този начин, но това има друга цел. То предотвратява отделянето на яйцеклетка от яйчника и евентуалното оплождане на вече отделената яйцеклетка. За да бъде максимално ефективно хапчето, то трябва да се изпие до 12 часа след „гафа“. Приемането на това хапче при бременни момичета няма да предизвика аборт, защото няма такива функции.

 

Жените напълняват заради противозачатъчните хапчета

Въпреки че не е установена връзка между оралните контрацептиви и наддаването на тегло, повечето дами смятат, че са натрупали излишни килограми именно поради тази причина. Според учените това са неверни митове, но доста жени са забелязали връзка и въпреки липсващата статистика, те отказват да се предпазват от нежелана бременност по този начин.

 

Снимка: sxc.hu

 

Ако имате въпроси и съмнения, свързани с интимния ви живот и/или вашето здраве, поговорете със своята майка, а при нужда и със специалист. Няма смисъл да искате съвети от приятелки или да търсите решение на проблема в интернет. Възможно е да не диагностицирате правилно проблема и да си докарате редица здравословни проблеми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nqkva.stoilova
преди 11 години

Здравейте правих секс без презерватив за около 2 минути преди един месец ,но момчето не се изпразни в мен а сега цикълът ми закъснява има ли някаква вероятност да съм забременяла ?

RoxyM
преди 11 години

Не е истина какви митове и легенди се разказват на тази тема. Познавах момиче, което беше направило 3 (!) аборта и не се притесняваше от този факт, но в същото време твърдеше, че няма да пие противозачатъчни таблетки, защото била чула от еди-си-коя своя приятелка, че от тях ще се окосми! Е, това, ако не е шокиращо! А специално за таблеткити от опит мога да ви кажа, че това с окосмяването и качването на килограми са си чисти градски легенди.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия