Отлагане на цикъла с няколко дни

2012-09-05 17:33:00
Отлагане на цикъла с няколко дни
Снимка: Dreamstime

Понякога на момичетата им се налага да използват разни медикаменти и хитринки, за да отложат с няколко дни своята менструация. Поводите са различни, вие сами решавате дали ще подложите организма си на този стрес.

 

Медицината е доста развита и предлага различни средства за забавяне на менструацията. Като цяло има два метода, като зависи дали жената е на противозачатъчни или не.

 

В случай, че сте на противозачатъчни хапчета, може да отложите с няколко дни цикъла си, като продължите да ги пиете. В момента, в който ги спрете, менструацията ви ще дойде. Схемата за прием на такива хапчета е 21 дни се пият, 7 дни се почива.

 

В аптеките може да намерите и противозачатъчни пластири, които се слагат по един на седмица на рамото или на гърба. Ако ги ползвате, за да отложите цикъла си, трябва да поставите още два.

 

 

Ако използвате друг начин за предпазване от нежелана бременност и искате да отложите менструацията си, може да постигнете целта си с прогестеронови хапчета. Функцията на прогестерона е да удебелява лигавицата на матката и да създава благоприятни условия за оплодената яйцеклетка.Ако тя не бъде оплодена, нивото на хормона спада. Менструацията представлява освобождаване на организма от излишната удебелена лигавица.

 

За да отложите менструацията си, трябва да започнете да приемате прогестеронови таблетки 4-5 дни преди да ви дойде. Може да ги приемате най-много в продължение на 2 седмици. След като спрете лекарството, цикълът ви ще дойде съвсем нормално. Трябва да имате предвид, че ще настъпят малки промени и следващата ви менструация ще бъде 28 дни след отложената.

 

Не бива да се пренебрегва фактът, че редовната употреба на тези хапчета може да доведе до влошаване дейността на хипофизната жлеза, която произвежда стимулиращи яйчниците хормони и да се стигне до блокиране на функцията им. Хубавото на тези прогестероновите таблетки е, че са подходящи за всички жени, докато противозачатъчните не се препоръчват на дами, които имат разширени вени, високо кръвно налягане, тумори и т.н.

 

Ако наистина ви се налага да отложите месечния си цикъл, направете го, но трябва да знаете, че може да си позволите този лукс максимум 2 пъти в годината. Също така е задължително между две забавяния да има поне две нормални менструации.

 

Не вярвайте на бабините съвети, че течният аналгин и витамин С също забавят цикъла. Това не е вярно!

 

Препоръчително е преди да решите да изместите цикъла си, да се консултирате с вашия гинеколог.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия