Секс в тийнейджърска възраст... А любовта къде е ?

2012-09-05 14:58:00
Секс в тийнейджърска възраст... А любовта къде е ?
Снимка: Dreamstime

Когато децата се развиват, за тях е важно, както да израстват физически, така и психически. В едно семейство не бива да има теми-табу, защото децата имат нужна от всякаква информация и когато не я получават от родителите си, те започват да я търсят на други места – най-често в интернет или от своите приятели. Но някои теми не са подходящи за дискусия между тийнейджъри. Хубаво е да се говори с опитен човек, който да даде правилните напътствия и съвети.

 

В България сексуалното образование сред младежите не е на особено високо ниво. Часовете в училище, които се провеждат, не са достатъчни и тийнейджърите правят доста грешки в началото на техния сексуален живот.

 

 

Хубаво е подрастващите да са наясно с методите за предпазване от нежелана бременност, за да имат право на избор. Глупаво е да им се натяква, че са малки за секс и когато решат, че не са и тръгнат да правят, да не знаят как да пазят здравето си.

 

В днешно време е факт, че тийнейджърите правят секс за пръв доста малки. 75% от подрастващите са били с интимни с гаджето си, преди да навършат 19 години, 25% от подрастващите до 15-годишна възраст са правили/получавали орална любов, а тези, които водят активен сексуален живот, освен вагинален секс, са правили орален, а 11% от тях и анален.

 

От тийнейджърите до 15-годишна възраст близо 14% са имали сексуален контакт, а 25% от тях са имали поне една болест, предавана по полов път.

 

Сексът, освен болести, понякога носи и негативни емоции. В днешно време доста тийнейджъри съзряват по-късно и известно време водят безразборни връзки, без да се съобразяват с чувствата на околните. Не са малко момичетата, които са се влюбили в някое момче, спали са с него и след това са били изоставени, защото интересът на младежа изведнъж се е изпарил.

 

Трудно е човек да има сериозна връзка, при положение, че в днешно време се приема за нещо нормално да правиш секс с приятел или да сте така наречените „friends with benefits“.

 

Снимка: outnow.ch

 

Истинската любов е тази, при която ти даваш всичко за човека до себе си, уважаваш го, цениш го, раздаваш се за него. Да бъдеш просто с някого и да го изоставиш, когато вече сте били в леглото, определено не е любов. Но как да обясниш това на тийнейджърите, които не се интересуват от нищо?

 

Преди да тръгнете да правите секс, трябва да знаете за рисковете, които крие, особено за момичетата. Първо шансът да бъдат наранени техните чувства не е никак малък и второ те по-лесно се заразяват с болести и инфекции, предавани по полов път.

 

Има една стара поговорка, която гласи, че „Мъжете обичат, за да правят секс, а жените правят секс, за да бъдат обичани“. Това е така заради хормоните. При мъжете има голямо количество тестостерон, докато при момичетата то е по-малко, но имат повече от хормона окситоцин, който прави девойките по-чувствителни и емоционални.

 

Ако нямаш желание да бъдеш с гаджето си или не се чувстваш готов/а да правиш секс, не го прави насила. Все пак целта е двамата партньори да се създават удоволствие, а не единият да прави нещо против волята си.

Снимка: Dreamstime

 

Когато имате въпроси, свързани със секса, не четете форумите в интернет, а попитайте вашите родители. Ако досега не сте водели такива разговори, ще ви бъде трудно в началото, но направите ли го веднъж, после ще бъдете радостни, че може да разговаряте на такива теми със семейството си.

 

Всеки иска да обича и да бъде обичан, но трябва да знаете, че има доста тийнейджъри, които се страхуват да се влюбят и затова се държат грубо с противоположния пол. Вместо да проливате сълзи по тях, вземете се в ръце и си напомнете, че вие заслужавате нещо по-добро от поредния комплексар.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Gogo-G
преди 11 години

добра е теамата

Al3ksandra
преди 11 години

Браво!! Темата е много добра, тийн вслушайте се в тези думички.. защото има смисъл..:)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия