Да развенчаем митовете за секса, болестите и забременяването

2012-07-18 16:30:00
Да развенчаем митовете за секса, болестите и забременяването
Снимка: Dreasmtime

Всеки човек знае, че най-компетентна информация относно здравето си може да получи от своя лекар или поне така би трябвало да стоят нещата. Но понеже някои хора ги мързи, а други нямат доверие на лекарите, те се допитват до добрия стар чичо Google и многобройните статии и дискусии в интернет.

 

Не може да отречем факта, че каквото и да ни интересува, ще намерим отговор или поне напътствия. За съжаление, в интернет има доста заблуди, които е хубаво да развенчаем, за да не се стига до неприятни последици.

 

Вижте кои са най-известните от тях:

 

От тоалетната чиния може да се хване болест, предавана по полов път – всъщност това не е вярно. Болестите и инфекции не могат да живеят извън тялото дълго време, особено върху студена и твърда повърхност като тоалетната чиния. Отделно те не са част от урината, така че няма как да попаднат там.

 

Снимка: sxc.hu

 

 

Но трябва да имате предвид, че не е изключено да се заразите при допир кожа с кожа или целувки с език. При първия контакт може да се хванете генитален херпес, срамни въшки гъбички и т.н., докато при целувките може да си лепнете хламидия, гонорея, хепатитна мононуклеоза, но НЕ и СПИН.

 

Едно момиче не може да забременее, ако прави секс за пръв път – надявам се, че повечето от вас знаят, че това не е вярно. За да не станете тийн-родители, винаги използвайте предпазни средства, когато правите секс, било то за пръв или за десети път.

 

Снимка: sxc.hu

 

Не може да се забременее по време на цикъл – въпреки че шансът е нищожен, той съществува и е глупаво да рискувате. Някои жени имат по-дълъг цикъл, който се припокрива с овулацията, така те може да са неразположени и готови за подходящи за забременяване по едно и също време. При положение, че имате кратък менструален период – 21 дни – и цикълът ви продължава около седмица, ако правите секс в края на менструацията ви, то има шанс да забременеете, защото сперматозоидите живеят около 72 часа във влагалището. Гинеколозите препоръчват да избягвате половите контакти, докато сте неразположени, защото тогава се увеличава шансът да се заразите от болест, предавана по полов път или инфекция.

 

Снимка: Dreamstime

 

Цитонамазката е само за момичета над 18-годишна възраст – всъщност тя се препоръчва за всички девойки, които са започнали да водят полов живот, без значение на колко години са. Цитонамазката се прави с цел улавяне на заболяването в най-ранните му стадии, когато е голям шансът за лечение. Взима се секрет от влагалището на жената по време на гинекологичния преглед. Поставя се спекулум, който дава възможност на лекаря да разглежда отблизо шийката на матката. Именно там има възможност да се появят изменения. С помощта на цитонамазката лекарите откриват тези изменения.

 

Снимка: sxc.hu

 

Цитонамазката най-общо представлява взимане на женски секрет, което понякога се извършва по време на самия преглед. Гинекологът поставя във влагалището на жената специален инструмент, наречен спекулум, който дава възможност на лекаря да разгледа по-отблизо шийката на матката. Именно шийката на матката е мястото, където с течение на възрастта могат да се появят болестни изменения в организма на жената. С помощта  на цитонамазката гинеколозите откриват тези изменения много преди те да се превърнат в заплаха за пациентките, в момент, в който все още могат да се предприемат мерки за предотвратяване на появата им. Жените, които водят активен полов живот, но не са имали проблеми до този момент, трябва да си правят цитонамазка поне веднъж годишно. При наличие на възпаление или промяна в клетките – веднъж на шест месеца.

 

Противозачатъчните водят до напълняване – поне това е мнението на доста хора. Да, факт е, че противозачатъчните съдържат в себе си доста хормони, но как ще повлияят на човек зависи от самия него. При повечето хора не се забелязва промяна в теглото, някои отслабват, малцина са тези, които наддават. Ако сте от тях, консултирайте се с гинеколога си и му кажете за своя проблем. Опитайте други хапчета и ако продължавате да трупате килограми, потърсете причината някъде другаде. Възможно е да имате проблеми с щитовидната жлеза.

 

Снимка: sxc.hu

 

Спиралата не е подходяща за тийнейджърки – спиралата представлява малък предмет, който се поставя в матката и предпазва от нежелана бременност в продължение на 12 години. Така няма нужда да взимате противозачатъчните хапчета и да използвате презервативи. Спиралата е подходяща, както за жени, така и за млади момичета. Когато решите, че искате деца, тя се отстранява.

 

Снимка: sxc.hu

 

Ваксината срещу рак на маточната шийка предпазва от заболяването – за съжаление, това не е вярно. Шансът за развитие са болестта се намалява, но не се елиминира. Тя е по-ефективна при млади момичета, които не са започнали да водят сексуален живот.

 

Снимка: Reuters

 

Интимните дамски душове са полезни – това не е точно така. Когато една жена прекали с употребата им, тя може да си навреди, променяйки ph-то на своята вагина. Затова си правете правете промивките 2-3 пъти седмично и преди това е хубаво да се консултирате с гинеколога си дали имате нужда.

 

 

Снимка: Reuters

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lewskarche
преди 11 години

intimen dush ,,, WTF ?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия