Кога и как се използва тестът за бременност?

2012-04-25 13:18:00
Кога и как се използва тестът за бременност?
Снимка: sxc.hu

Ако водите редовен полов живот, то наистина има причина да се притеснявате от нежелана бременност, дори да ползвате предпазни средства. Възможно е презервативът да се скъса или да стане друг гаф. Ако се притеснявате, че може да сте забременяла, по-добре си направете тест – така или ще се успокоите, че всичко е наред или ще може да реагирате навреме.

 

Тестът за бременност се използва за диагностициране на ранна бременност. Принципът, върху който са изградени, е реакцията антиген-антитяло. Тестът за бременност търси хормона HCG в урината на бременни жени. Когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към матката, организмът започва да произвежда HCG. При отсъствието на този хормон тестът счита, че жената не е бременна.

 

Тестовете са доста точни, особено ако ги използвате правилно. Най-сигурни резултати дават седмица, след като ви е закъснял цикълът. Тестове за бременност може да си купите от всички аптеки и по-големите супермаркети. Повечето момичета сами проверяват дали са бременни, като си взимат тест тип „касета“ и пишкат върху него. По този начин става ясно дали в организма има хормона HCG. Ако искате може да отидете на гинеколог и той да ви направи кръвен тест, който ще ви покаже дали ще имате дете или не.

 

 

Най-сигурният знак, че може да сте бременна е липсата на менструация. Затова изчакайте няколко дни след датата, на която трябва да ви дойде и тогава си направете теста. Преди това е възможно да ви покажете грешен резултат. Някои тестове са по-различни, затова е най-добре да прочетете листовката и да видите кога дава най-сигурни резултати.

 

Ако тестът за бременност е отрицателен, то явно не сте бременна. Но ако продължавате да се съмнявате, по-добре посетете гинеколог, който със сигурност ще ви каже какво е положението.

 

Ако тестът е положителен, направете си втори тест и отидете на гинеколог. Ако наистина сте бременна, вземете решение какво ще правите, като обсъдите въпроса с родителите си. НЕ си помисляйте за аборт на черно, защото това решение може да бъде фатално за вас. На всеки се случва да прави грешки. По-добре споделете на родителите си, заедно помислете какво ще правите и го направете. Ако не си готова да станеш майка и нямате финансовото и физическата възможност да отгледаш това дете, има два варианта – аборт или осиновяване.

 

Решението е твое, бебето е твое!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия