10 признака на злоупотреба във връзката

Случвало ли ти се да се чувстваш така, сякаш се задушаваш във връзката ти? Случвало ли ти се е да се чувстваш подтиснат/а от възлюбения/възлюбената си? Вероятно това се дължи на злоупотребата с теб, к

2012-04-01 20:59:00
10 признака на злоупотреба във връзката
Снимка: sxc.hu

Случвало ли ти се да се чувстваш така, сякаш се задушаваш във връзката ти? Случвало ли ти се е да се чувстваш подтиснат/а от възлюбения/възлюбената си? Вероятно това се дължи на злоупотребата с теб, която той/тя си позволява. Виж кои са признаците, за които имаш повод да се притесняваш, в случай че се появят във взаимоотношенията с гаджето ти:

 

1. Постоянно те проверява.

Няма нищо лошо в това твоят/а приятел/ка да се интересува от живота ти. Когато обаче той/тя започне да те подлага на кръстосан разпит, сякаш си закоравял престъпник, това показва силно развитото му/й чувство за собственост, от което трябва да се пазиш. Нерядко маниакалната ревност води до посегателства, затова си помисли добре, ще продължаваш ли да бъдеш с този човек или е време да сложиш край на взаимоотношенията ви, преди да се случи нещо лошо?

 

2. Лъже те.

Никоя връзка не може да оцелее дълго време, ако между вас постоянно има лъжи. Ако гаджето ти те лъже почти всекидневно, при това за значими неща, вероятно той/тя ти няма доверие и не заслужава да бъде с теб.

 

3. Забранява ти да разговаряш с други момичета/момчета.

Забраната на всякакви контакти с представители на срещуположния пол е признак на болезнена ревност. Бягай надалеч от подобни партньори.

 

4. Заплашва те, че ще се самонарани.

Ако гаджето ти се опитва да те заплаши с реплика от рода на: „Ще се самоубия, ако ме зарежеш!”, веднага потърси съдействие от негов близък приятел или роднина. Подобен род манипулация в една връзка е недопустима.

 

5. Бързо се ядосва.

Ако приятелят ти твърде бързо изпада в лошо настроение, по време на което ти вика и крещи, не приемай това за нормално. В случая има голям проблем и той не е в теб. Твърде възможно е в изблик на гняв той да ти посегне, затова по-добре навреме сложи край на връзката ви.

 

6. Засрамва те на публични места.

Ако той/тя често си позволява да те засрамва на публични места, като разказва неприятни истории по твой адрес или пък дори споделя пред ваши общи познати твоите тайни, значи този човек не те заслужава. Не си длъжен/а да търпиш подобно отвратително отношение.

 

 

7. Принуждава те да правите секс.

Да правиш секс под натиска на гаджето ти определено не е най-мъдрото решение, което можеш да вземеш. По-добре се раздели с този човек, преди да направиш нещо, за което впоследствие горчиво ще съжаляваш. Ако твоят пратньор те обича, той ще уважава решенията ти.

 

8. Плаши те.

Ако гаджето ти прави неща, които те плашат, ако често те кара да изпитваш несигурност, ако с него/нея се чувстваш така, сякаш си в някакъв риск, по-добре се раздели с него/нея.

 

9. Държи те далеч от приятелите ти.

Поредният признак за обсебващи взаимоотношения е забраната да се виждаш с приятелите ти. Всеки човек има право на странични контакти. Ако приятелят/приятелката ти се опитва да те ограничи в това отношение, замисли се, наистина ли искаш да си с подобен човек?

 

10. Проверява фейсбука ти, скайпа и телефона

Никой няма право да нахълтва така грубо в личното ти пространство, особено без изричното ти позволение. Ако гаджето ти се опитва да те следи по подобен начин, очевидно ти няма достатъчно доверие. Заслужава ли си да имаш връзка с него/нея? 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия