Защо Лалибела, Етиопия, е следващият Мачу Пикчу

Любопитно

2018-04-05 16:30:00
Защо Лалибела, Етиопия, е следващият Мачу Пикчу
Снимка: Pixabay

Град Лалибела, Етиопия, е достоен за много по-голямо международно внимание, отколкото получава - заслужава да бъде в началото на списъка на всеки любител на пътешествията.

 

Но част от нейния чар се крие в загадъчната липса на чуждестранни посетители. Тъй като това не е просто място за културно-историческо наследство; тя е толкова величествена и внушаваща, точно като Мачу Пикчу.

1. Как се появява Лалибела?

 

Историята й сама по себе си е завладяваща. Построене е от цар Лалибела с цел да бъде новият Йерусалим, след завземането на Йерусалим от мюсюлманите през 12 век.

 

Резултатът е 11 взаимосвързани църкви, изсечени в розово-златисти планински скали и изкопани в земята. И всичко това от човешка ръка - необикновен подвига! Тези църкви днес са съвършено запазени и крайно величествени.

 

 

2. Какво можем да видим там?

 

При първото виждане архитектурата на мястото ви завлядява; начинът, по който тези тъмни розови скални църкви потъват невидимо под земята, свързани единствено с тесни тунели.

 

Величествените им, почти класически екстериори напомнят на Древна Гърция и Рим, но с йероглифи, издълбани по стените.

 

Малките сводести врати ви позволяват да се наслаждавате на сложните боядисани тавани, в които разпознаваеми стенописи на Дева и нейният син са придружени от суха акациева дървесина.

 

Всяка църква е необикновена по свой начин, но най-известната е "Св. Георги", която е във формата на гръцки православен кръст. Може да видите как монасите с бели дрехи се носят в четирите колони в продължение на часове.

 

 

3. Любопитно за Етиопия

 

Тя е една от първите християнски държави в света, а някои смятат, че е най-старата страна в света.

 

Етиопия е част от региона Източна Африка, където се смята, че преди около 200 хиляди години възникват съвременните в анатомично отношение хора Homo sapiens sapiens.

 

Месеците в календарната година в Етиопия не са 12, както при нас, а цели 13, като последният се състои сами от 5-6 дни! Денят там започва с изгрева, а не в 00:00 часа.

 

Снимки: Pixeles. Instagram

Автор:

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия