Древните британци имали тъмна кожа и сини очи

Учените достигат до нови открития

2018-02-09 10:30:00
Древните британци имали тъмна кожа и сини очи
Снимка: YouTube

Скелетът на 10 хил. години на “Cheddar Man“ е най-старият пълен скелет, намерен във Великобритания. Наскоро той разкри много любопитен факт, като чрез неговото ДНК, учените стигнаха до заключението, че древните британци са имали тъмна кожа и сини очи.

 

“Chedder Man” бил открит през 1903 в пещерата Gogh, в село Chedder, Somerset. В продължение на години се знаеше много малко за европейския прародител – само височината – 1.70 и приблизителната възраст, на която е умрял – 20 години.

 

Но използвайки ДНК от неговия череп, изследователи от Националния исторически музей и университета в Лондон стигнаха до заключението, че Chedder Man е имал сини очи, къдрава черна коса и тъмна кожа.

 

„Откритието сочи, че светлия пигмент на кожата, който сега е характерен за северната част на Европа, е далеч по-скорошен феномен“ – написаха изследователите в изявление.

 

Бледоликите хора пристигнали във Великобритания преди около 6000 години, според BBC, чрез миграция от Близкия изток. Европейците и британците от епохата на мезолита, към които принадлежи Cheddar Man, биха имали подобна генетична физика като него.

 

Това откритие променя досегашното схващане, че хората, населявали Европа винаги са били светлокожи.

 

Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия