„Световната история накратко. 200 ключови събития, променили света“

2017-01-13 11:51:00
„Световната история накратко. 200 ключови събития, променили света“
Снимка: изд. Книгомания

Да побереш световната история в около 400 страници е амбициозно начинание – то изисква дълбочина на познанията и верен подход. ТадУд и Дороти Ейл притежават и двете. Затова тяхната книга е много повече от конспект за мързеливи студенти.

 

Тази книга е не само дава възможност да се навлезе по най-бързия възможен начин в основните исторически събития от времето на първите цивилизации до последната /засега/ дългова криза на нашето време. За разлика от повечето подобни справочници тук авторите са се постарали да излязат от рамките на европоцентризма и не просто да изброяват факти, а да показват взаимовръзки, причини и последици.В книгата са представени 200 от най-важните събития, движения и личности, които са оказали влияние върху хода на човешката история. Текстът е допълнен с достъпни карти, илюстрации и диаграми.

 

„Световната история накратко. 200 ключови събития, променили света“/“Книгомания“/ балансира между важните тенденции и любопитните подробности, между фактите и анализите, между Стария и Новия свят. В тази книга не се забелязва и следа от основния недостатък на повечето учебници по история – фаворизирането на Европа за сметка на останалите континенти. При това на фокус са не само прочути завоеватели като Тамерлан и Атила, диктатори като Сталин и Пол Пот, крале, папи и президенти. Важни личности за авторите на „Световната история накратко…“ са философи като Платон и Аристотел, изобретатели като Нобел и Гутенберг, така че читателят може лесно да се ориентира в техния принос.

 

„Световната история накратко…“ компресира векове градеж на цивилизации, войни, революции и открития, но намира и място за куп интересни въпроси. Например как едрата шарка се е превърнала в оръжие, пренесена в Америка? По-жестоки ли са били сблъсъците между протестанти и католици, отколкото между шиити и сунити? Кога битките за пазара на опиума са били по-драматични от боевете за нови територии?

 

В тази книга може да се намерят още много други любопитни ракурси към всичко важно, случило се по света от появата на Хомо сапиенс до изобретяването на интернет.

 

За авторите:

 

ТатУд е автор на британската поредица „За времето”, която представя научни, политически и социални аспекти от живота във Великобритания пред американската публика. Той работи в областта на образованието и преподава английски език и история.

 

Дороти Ейл е завършила Харвардския университет с основна специалност държавно управление и втора специалност история. Още като студентка сътрудничи в създаването на книгата „Гражданство, вяра и феминизъм”, а неотдавна стана съавтор на ТатУд и в поредицата „За времето”.

 

Любопитни факти от „Световната история накратко…“

 

• Един от най-авторитетните християнски богослови Августин (354–430 г. ) на младини води разгулен живот и продължава да се бори с греховни импулси в лоното на религията. В резултат от неговото женомразство се формира негативното отношение на църквата към нежния пол. Доктрината за първородния грях е до голяма степен негово творение.

• Петият абасидски халиф Харунал Рашид управлява в края на VIII–началото на IX век така добре, че се превръща в приказен герой. Покрай него има много легенди, но е истина, че изпраща на Карл Велики невиждани дотогава дарове. Сред тях имало и механичен часовник,който не бил приет, защото го помислили за магьосническо творение.

 

• Чумната пандемия, унищожила за четири години (1347–1351) около една трета от населението на Европа, се разпространява по Пътя на коприната – италиански търговци я пренасят от пристанищата на Кримския полуостров. Но макар да носи смърт и скръб, в по-широк план чумата води до поевтиняване на храните и пропукване на феодалния гнет: поради намаляването на работната ръка тя се цени повече, а надниците се изплащат редовно.

 

• След като Оливър Кромуел разрешава на евреите да се завърнат в Англия (50-те години на ХVІІ век), в Оксфорд и Лондон отварят врати първите кафенета на английска земя. През ХVІІ век техният брой е към 3000. Тези кафенета стават място за обмен на информация, търговия и дисидентство. Стоковата борса, аукционните къщи и брокерите на ценни книжа също са свързани с кафенетата. Оттам тръгват вестниците, сатиричните памфлети и политическите партии.

 

• В продължение на едно столетие преди Гутенберг да приспособи за печатане преси за производство на вино, текстовете се гравират върху дърво. До средата на XV век книгите се изработват на ръка и притежанието им е рядка привилегия. Книгопечатането поставя началото на демократизирането на образованието и допринася за популяризирането на идеята за национална държава. .

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия