Знаеш ли, че първите велосипеди са били дървени и без педали?

2016-09-02 22:47:00
Знаеш ли, че първите велосипеди са били дървени и без педали?
Новата енциклопедия „Автомобили, влакове, кораби и самолети“ показва пътя от „машината за бързо ходене“ към високите скорости

Ето че и велосипедът скоро ще дочака 200-ния си рожден ден! Догодина се навършват точно два века, откакто барон Карл Драйс фон Зауерброн е изобретил „машината за бързо ходене“. Неговият прототип бил снабден с две дървени колела,рама, кормило, седалка и подлакътник, но нямал…педали. Придвижването ставало чрез големи крачки след периодично отблъскване от земята.

 

Големи ли са били и крачките на човечеството по пътя към високите скорости? Технологичните революции не започват с компютрите, напомня Клайв Гифорд в енциклопедията „Автомобили, влакове, кораби и самолети“(DK /Penguin Random House). Отскоро книгата може да се намери и на български език с логото на „Книгомания“.

 

 

Луксозното и богато илюстрирано издание вероятно ще ви накара да се размечтаете за мощни мотори и супер бързи драгстери, за скокове с планински велосипеди от отвесни скали и с каяци в бурните води на водопади. А може би ще ви се прииска да разберете как е устроен хидропланът, който загребва 5000 л вода от езеро само за 5 секунди или самолетът, който прави 81 поредни преобръщания във въздуха, без да застраши живота на пилота.

 

Още за енциклопедията може да прочетеш тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия