„Ще бъда до теб” – роман за човечността и изпитанията, пред които тя се изправя

2016-08-16 11:19:00
 „Ще бъда до теб” – роман за човечността и изпитанията, пред които тя се изправя
Снимка: изд. CIELA

Нова книга в набиращия скорост импринт „Сиела teen” ще стопли сърцата на всички, които още помнят какво е да си тийнейджър и да се справяш с предизвикателства, далеч надхвърлящи възможностите на годините ти. В „Ще бъда до теб” американската писателка Холи Голдбърг Слоун описва историята на двама братя, на 17 и на 12 години, които са принудени да се грижат сами за себе си и които оцеляват под злотворното влияние на техния антагонистично настроен баща.

 

 

В същината си „Ще бъда до теб” е книга за любовта. Но подобно на „Баба праща поздрави и се извинява” не романтичната любов е в центъра на сюжета, а кръвната. 17-годишният Сам е поел грижата за по-малкия си брат, който е аутист. Бащата е престъпник с болен ум и децата са принудени да оцеляват под непрестанния домашен тормоз. До деня, в който увлеченият по китарата Сам среща случайно Емили – самата тя тъкмо е претърпяла пълно фиаско по време на солово изпълнение в училищна музикална програма. (Емили пее песента I`ll Be There, дала и заглавието на романа.) След като между двамата тийнейджъри бързо пламват чувства, родителите на момичето приемат двамата братя като родни деца и ги даряват с най-естественото – чиста родителска обич. Някой обаче ще развали безоблачното щастие и ще запрати Сам и Ридъл на поредното изпитание.

 

„Ще бъда до теб” не е идилична история за безпроблемно детство. Тя трябва да се чете като роман, в който вярата в човечността е многократно поставяна под въпрос и в крайна сметка – реабилитирана. Именно затова може да се чете и от подрастващи, и от възрастни, а носителите на мъдрост и безусловна обич са най-сигурните източници на тези ценности – децата.

 

Освен автор на YA литература Холи Годбърг Слоун е и сценарист за филмови гиганти като Walt Disney Company и Universal Pictures, което ясно личи в кинематографичността на книгите ѝ. 

 

„Затрогваща, напрегната, жизнеутвърждаваща и магична, „Ще бъда до теб” е всичко това и в същото време не е като нищо друго, което съм чел. Едно просто описание няма да ѝ отдаде заслуженото, само прочитът ѝ ще го стори.”

Матю Куик, автор на „Наръчник на оптимиста”

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия