6 причини да четеш повече книги

2016-07-16 13:20:00
6 причини да четеш повече книги
Снимка: Pixabay

Чувал си, че четенето е полезно. Ако си чел, знаеш че е приятно, можеш дори да се забавляваш докато четеш. А за максимата, че книгата е прозорец към света дори няма да коментирам.

 

Знаеш ли обаче как точно ти помага четенето на книги? И нямам намерение да звуча като отчаян писател, който се опитва да си пробута трудовете, напротив. Ще ти дам няколко точни причини:

 

1. Четенето на книги те прави по-добър човек.

 

През 2013г. е проведено университетско изследване, което показва, че хората, които редовно четат книги и се наслаждават на това, са доста по-съпричастни. Колкото повече различни хорски (и не само) истории научаваш, толкова повече се разширява кръгозорът ти. Така по-лесно ще се поставяш на чуждо място и ще проявяваш по-голямо съчувствие към хората около теб. От проучването става ясно още, че мозъците на хората, които четат, са доста по-активни в някои конретни дейности. Една от сферите, които се подобрява чрез четенето, е визуализацията на движението. Когато успееш да визуализираш някакво движение, по някакъв своебразен начин ти успяваш да се почувстваш, сякаш и ти участваш в това движение. Като пример просто ще дам манията на „50 нюанса сиво“ – сега можеш да си обясниш защо тази книга има толкова много фенове сред обществото на дамите. Изживявайки чрез емоциите и чувствата си онова, което героите в книгите преживяват, ти сякаш наистина си преживял това, което и те. Ето по този начин ставаш по-съпричастен – сякаш разчупваш леда в самия себе си.

 

 

2. Четенето на книги подобрява социалните ти умения.

 

Вървейки по линията на първата точка следва, че четенето разширява и социалния ти кръгозор. Не е случайна репликата, че трябва да умееш да се поставяш на мястото на другия и че не бива да правиш на другия това, което не искаш да се случи на теб. Връзката е подобна – друго изследване сочи, че след като си чел, ти ще съумееш да се представиш по-добре на всякакви тестове, изпитания и в диалог със събеседник. Оказва се, че така четенето подобрява способността ти да преценяваш хората според техните жестове, думи, изказ, движение и намерения. Ще бъдеш по-критичен, но не по онзи груб, осъждащ начин, а ще бъдеш критичен в своето лично сито за хора. Ще умееш по-добре да подбираш средата и обкръжението си, съответно и ще се пазиш по-добре от предатество и конфликти.

 

3. Четенето подпомага връзката ти.

 

Психотерапевтът Кен Пейч твърди, че когато двама души споделят все повече и повече интереси, мисли и активности, те изграждат по този начин много по-добра връзка помежду си. Ако четете книги и споделяте изживените емоции и споделяте впечатленията си, вие двамат не просто ще успеете да научите повече един за друг, но ще се научите и да се съобразявате със собствените си решения. Това е истинският път към здравата връзка. Другият голям плюс е, че ако двамата четете заедно, вие можете да успеете да съживите връзката си и да ѝ вдъхнете нов, свеж живот. А и няма какво да се лъжем, четенето е секси.

 

4. Четенето предотвратява възможността да се разболееш от Алцхаймер.

 

През 2001г. е проведено проучване, след което става ясно, че възрастните хора, които избират за свое хоби четенето и решаването на предизвикателни, интелектуални загадки, имат 3 пъти по-малък шанс да заболеят от Алцхаймер и други ментални заболявания. Само в Америка има 4 милиона души, които имат комуникативни проблеми, което се дължи на беден речник, неспособност да подбират думите, забавени мисловни процеси и т.нар. „мързелив ум“. А и ти сам знаеш, че колкото по-малко използваш мозъка си, толкова повече той губи тренинг и буквално закърнява. Обратнмо на това, колкото повече четеш, толкова повече мисловна дейност протича и увеличаваш мозъчния си капацитет и активност.

 

5. Четенето е релаксиращо.

 

В ръцете на Доктор Дейвид Луис е таргет групата на трениращите хора, които имат повишен пулс и бърз метаболизъм, в следствие на дадени упражнения. Експериментът показва, че след само 6 минути четене, техният сърдечен ритъм се успокоява, мускулите им се отпускат и цялото напрежение върху тялото им се снема. Показаните резултати на стресовото ниво били дори по-ниски, отколкото преди да започнат упражненията. Всъщност, четенето намалява нивата на стрес с 68%. След него идва слушането на музика, което намалява стреса с 61%, изпиването на чаша чай или кафе – с 54%, а разговорът с приятел – с 42%. Доктор Луис споделя, че четенето е ултимативният лек в борбата със стреса. Когато се изгубиш в някоя книга, без значение от жанра, стига да ти е интересна, ти автоматично се откъсваш от всекидневните тревог и намаляваш нивото си на стрес.

 

6. Четенето изостря ума ти.

 

В американското списание на невролозите, доктор Робърт Уилсън пише, че ако още от дете създадеш навик у себе си да четеш ежедневно, в по-късните си години ще имаш много по-добро ментално здраве. В неговото изследване участват 294 души на възраст от 89 години, които в продължение на 6 години правят тестове за мислене, памет и мозъчна активност. Всички те имат различни хобита – някои четат, други шият, трети решават кръстословици.. След смъртта им се извършва мозъчна аутопсия, с цел да се провери дали има наченки на демеция. Резултатите показват, че онези от тях, които са цели книги и през ранните си години, и през късните, нямат никакви следи от дори подобни на деменцията мозъчни заболявания. За всички останали, шансовете за деменция надброявали 15%. Това свидетелства, че не бива да подценяваш силата и ползата на четенето.

Автор: Станита Пехливанова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия