„Бургаската афера” - научи повече за инцидента, станал в Бургас преди години

2016-06-27 15:37:00
„Бургаската афера” - научи повече за инцидента, станал в Бургас преди години
Снимка: изд. Ciela

Израелският писател от американски произход Елис Шуман представи новия си роман „Бургаската афера” преди няколко дни у нас. Това е втората книга на писателя, посветена на България, след излязлата преди няколко години „Valley of Thracians”.

 

Преди няколко дни в книжарница „Сиела” в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски” се състоя официалната премиера на романа „Бургаската афера”. Новата книга на роденият в Айова писател Елис Шуман излезе в края на месец май и беше представена от самия автор няколко седмици след излизането си. Освен Шуман, в представянето взеха участие също главният редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев и редакторът на книгата Димитър Николов.

 

 

Романът „Бургаската афера” е посветен на атентатът в Бургас от 18 юли 2012 г., когато атентатор взриви автобус, пълен с израелски граждани, на летище Сарафово. Българските и израелските тайни служби започнаха съвместно разследване, което продължава и до днес. Подозренията падат върху ливанската шиитска организация Хизбула, но нейната вина все още не е доказана. Кървавият инцидент и последвалото го разследване провокират Шуман да напише роман по темата и така се ражда „Бургаската афера”. Художественото повествование разказва историята на служителя на ДАНС Бойко Станчев, който, придружаван от агента на Мосад Аяла Навон, тръгва по следата на предполагаемите поръчители на атентата. Тяхното разследване обаче е възпрепятствано, тъй като от миналото на Бойко изскача друг, също толкова опасен враг – мафиот, държащ трафика на женска плът по Черноморието, който се опитва да си отмъсти на агента на ДАНС, че го е вкарал зад решетките. На фона на всичко това се развива и една, на пръв поглед второстепенна, любовна история…

 

Елис Шуман е роден в САЩ, но живее и работи в Израел още от тийнейджърските си години. Работата му в сферата на маркетинга го довежда в София, където живее в периода 2009–2010 г. Страната ни толкова го впечатлява, че това е втората му книга, посветена на България, след романа „Valley of Thracians”. Освен с двете си книги, Шуман популяризира страната ни и в интернет пространството – в блога си http://shumansinbulgaria.blogspot.bg/, а може би най-известният му материал за България е статията в The Huffington Post от лятото на 2014 г. 10 Amazing Things You Didn’t Know About Bulgaria (10 невероятни неща, които не знаете за България).

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия