Безгрижният родител е по-добрият родител

2015-12-03 11:11:00
Безгрижният родител е по-добрият родител
Снимка: изд. къща CIELA

ИК „Сиела” представя революционната книга на британеца Том Ходжкинсън „Безгрижният родител”, която е вече на разположение на всички, които искат да превърнат родителството в леко и приятно преживяване. А революционното е в това, че не се налага да правите нищо особено, а просто да оставите детето на мира.

 

Днешните деца са по-заети и от родителите си. Затрупани с домашни и извънкласни дейности, запълнили деня си с всевъзможни задачи и приели електронните устройства за естествено продължение на ръцете си, те пропускат най-важното от детството си – забавлението. Том Ходжкинсън смята, че осигурявайки достатъчно свобода на децата, ние всъщност правим най-доброто за тях, защото ги учим на самостоятелност.

 

 

От позицията на баща на три деца Том Ходжкинсън добре знае, че родителите са безкрайно уморени и в ежедневието не остава никакво място за игри и безцелно шляене. Децата пък са под постоянен надзор от мама и татко, учители, треньори, което ограничава развитието на вътрешния им авторитет и способността да намират стимул вътре в себе си. Точно затова авторът призовава към по-безгрижно отношение към задачите и отговорностите, без това да се бърка с безотговорност и немарливост. Ходжкинсън възприема мантрата на Д. Х. Лорънс от 1918 г. и заявява „Оставете ги на мира!”. Безгрижният родител според Ходжкинсън е човек, който не е фиксиран във възпитанието по учебник, не обсебва и не обгрижва прекалено. Така и родители, и деца успяват да намерят време за себе си, в което да си почиват и да се забавляват повече. А не е ли това хубавото на живота?

 

Том Ходжкинсън е на 47 години и живее в Лондон. Писал е за The Guardian, The Sunday Telegraph и The Sunday Times, а българският читател го познава от предговора на книгата „Изкуството да пътуваш бавно” на Дан Кийрън. Прочут е с философията си за безгрижно съществуване и е основател на The Idler Academy – училище, което организира курсове по философия, публична реч, укулеле, калиграфия, астрономия, печене на хляб и изобщо – всякакви безгрижни и щастливи занимания.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия