Кой е най-известният киногерой в историята на световното кино?

2015-06-24 15:43:00
Кой е най-известният киногерой в историята на световното кино?
Снимка: iStock

След наскоро направена анкета на сп. „Емпайър“ стана ясно, че археологът Индиана Джоунс е най-известният герой в историята на киното.

 

Героят, изигран от актьора Харисън Форд, се нарежда на първо място в класацията, изпреварвайки агент 007 Джеймс Бонд, който е дело на писателя Ян Флеминг. На почетната трета позиция се нарежда Хан Соло от „Междузвездни войни“, изигран също от Харисън Форд.

 

Супергероят Батман от американските комикси и техните екранизации и единствената жена в класацията Елън Рипли от фантастичната лента „Пришълецът“, изиграна от актрисата Сигорни Уивър, заемат четвърто и пето място.

 

На шеста позиция е главният противник на Батман – Жокера, следват от нюйорския полицай Джон Маклейн, изпълнен от Брус Уилис в поредицата „Умирай трудно“.

 

На последните три места в класацията са Тайлър Дардън от „Боен клуб“, изпълнен от Брад Пит, космическият злодей Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“ и Джефри Лебовски - „Пичът“, изигран от Джеф Бриджис в криминалната комедия „Големият Лебовски“.

 

Според класация, направена от същото списание, най-известният герой в телевизионните сериали е учителят по химия Уолтър Уайт от „В обувките на Сатаната“, изигран от актьора Брайън Кранстън. На второ място се нарежда Тирион Ланистър от „Игра на тронове“, изигран от Питър Динклиндж. На трета позиция е Хоумър Симпсън от поредицата „Семейство Симпсън“.

 

В класацията са намерили място още Доктор Кой от едноименния телевизионен сериал, мафиотът от щата Ню Джърси Тони Сопрано от „Семейство Сопрано“, изигран от Джеймс Гандолфини, Шерлок Холмс, пресъздаден от Бенедикт Къмбърбъч, Бъфи от „Бъфи, убийцата на вампири“, сътрудникът на американските специални служби Джак Бауър в „24“, Омар Литъл от „The Wire“ и Франсис Ъндърууд от политическия трилър „Къща от карти“, изигран от актьора Кевин Спейси.

 

В анкетата са взели участие 10 000 читатели на сп. „Емпайър“.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия