Трите елемента на хип-хопа

2015-06-19 12:01:00
Трите елемента на хип-хопа
Снимка: freedigitalphotos.net

Уличната култура датира от… Всъщност на дали може да се проследи с математическа точност от кога хронологично датира уличната култура. Вероятно откакто има улици и големи градове. Няма да се фокусираме на времето, а на влиянието на уличната култура. Напоследък се наблюдава феномена, че тя – уличната култура, се диктува и като масова от модния подиум и музикалните канали. Да огледаме как рап културата ескалира в последните десетилетия и днес все повече и повече младежи се увличат по рапа.

 

 

От какво е изградена хипхоп културата? Когато през 70-те години на миналия век диджеите в САЩ започват да пускат песни в клубовете, като същевременно с това правят скречове с грамофонните си плочи и наполовина пеят – наполовина говорят, новото течение в музиката придобива широка популярност за кратко, а сътворителите му публиката започват да го наричат рап. Само това ли съдържа хип-хоп културата или има още?

 

Брейк денс. Съпътстващия елемент на музиката е танцът. Брейкът е танцът на новия за тогава музикален стил. Характеризира се с виртуозни акробатични изпълнения на най-добрите си майстори. Ходене на ръце, челна стойка, раменни преси, салта и кълба са само част от арсенала на най-изявените брейк денсъри. Танцът изисква солидна физическа подготовка, ако наистина искате да станете добри, а друга характерна особеност е, че докато изпълнителят показва на какво е способен, публиката около него формира кръг и пляска ритмично с ръце.

 

Графити. Графитите са артистични надписи, които преливат в рисунки. Целта им е била да се обозначават териториите на различните общности и квартали, а като част от елемента на гангстерския рап, и да се маркира територията на отделни банди, както и да се заявява и депозира зоната на влияние по дадена територия.

 

От къде произлиза названието на този вид култура? Смята се, че по време на репетиция и доусъвършенстване на словесните умения, един диджей от седемдесетте години на ХХ век, с псевдоним Ловбъг Страрски изтананиква фразата hip-hop, докато диджеят сменя плочите за своите сетове от късчета ритъм. Обикновено в такива моменти рапърите запълват липсата на лирика със странни и дори нелогични фрази, за да поддържат непрестанно ритъма и вербалното музициране в пространството. Така се ражда думата хип хоп, и понеже рапът е най-влиятелният елемент на културата, тя бива назована именно с тази дума.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия