Филми, заслужаващи повторно гледане

2015-01-17 12:00:00
Филми, заслужаващи повторно гледане
Снимка: freedigitalphotos.net

Случвало ли ви се е да изгледате един филм и толкова много да ви хареса, че да си кажете, че заслужава да бъде изгледан поне още веднъж? Или е с такъв заплетен сюжет, че искате да повторите прожекцията и да схванете всеки един детайл, всяка една реплика. Има такива завладяващи филми и те не са един и два. Точно за тях ще наблегнем в следващите няколко параграфа. Нека само уточним, че някои от филмите могат да бъдат оценени напълно само при условие че разберете посланието, затова гледайте концентрирано.

 

„Обичайните заподозрени”. Кевин Спейси е оцелелият след жестоко клане, който отвреме навреме има възвръщане на паметта от случилото се за да стигне до един момент, когато завършва образа на митичния гангстер Кайзер Шоузе. Обратът в “The Usual Suspect” настъпва, когато научава истината за Кайзер.

 

„Отвори очите си”, от 1997г., с оригинално заглавие на испански – “Abre Los Ojos”. Оригиналният европейски филм толкова се харесва на Холивуд, че продуценти правят негов римейк с Том Круз в главната роля, а филмът излиза като “Vanilla Sky” (2001). Оригиналната история разказва за млад и красив мъж, който се оказва въвлечен в любовен триъгълник с две жени и се възстановява след зверска автомобилна катастрофа.

 

 

“Jacob’s Ladder” (1990). Психологически филм на ужасите, който поставя акцента върху опита на ветеран от войната във Виетнам, да преодолее загубата на детето си. Отцепничеството и десоциализацията на героя обаче го въвличат във водовъртеж от илюзии и халюцинации, от които трябва да се измъкне и да натрупа опит. Досещате се вече, че този филм е от онези, които са сложни за логическо проследяване от първото гледане, но бъдете уверени, че е и още крайно запленяващ.

 

“Mulholland Drive” от 2001 година. Сюжетът е толкова заплетен, че до последно ще се чудите дали сцената е реална, въображаема за героите или дори метафорична. Ако в началото филмът ви се струва нелогичен и напълно объркан, изчакайте втората половина. Там ще изживеете истинско предизвикателство за мозъците си.

 

„Боен клуб” (1999). Обикновеният офис работник среща харизматичен приятел по време на пътуване и това поставя началото на юмручните му премеждия. В моментът, в който разберете кой всъщност е този тайнствен другар обаче е време да върнете лентата назад, за да наместите всички парчета от пъзела.

 

“Memento” (2000). Режисьорът на “Dark Knight” и “Inception” създава този фантастичен филм през 2000г. Разказан в обратен ред, филмът ни въвежда в сложната история на главния герой, който не може да контролира кратковременната си и новата си памет. Въпреки това е решен да открие убиеца на жена си.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия