Най-умните злодеи в киното

2015-01-15 19:00:00
Най-умните злодеи в киното
Снимка: freedigitalphotos.net

Познахте – те са властни, зли и умни. Ще коментираме филмите с едни от най-изявените злодеи, които са преди всичко много умни, ако не и гениални. Винаги имат перфектен план и дори и да изникнат трудности, в осъществяването на пъклените им намерения, импровизират еднакво успешно на момента.

 

Полковник Ханс Ланда от “Inglorious Basterds” (2009). Режисьорът Куентин Тарантино винаги е бил майстор на преплитането на сюжетните си линии. Еднакво добре управлява както добрите си герои, така и злодеите. Изключително способен детектив, който говори няколко езика – полковник Ланда е злата версия на Шерлок Хоумс, дублиращ го дори с аристократичната си лула.

 

 

Злодеят от  поредицата “Star Trek” – Кан Нуниен Синг. Със сигурност не бихте искали да се срещнете в тъмното с десетки стряскащи извънземни от научнофантастичната сага. Същото важи в пълна сила и за Кан. Генетично модифицираният диктатор е остроумен и никога не прощава.

 

Джон Креймър, известен още като царят на убийствения пъзел.  Филмите от поредицата “Saw” (2004) завладяха милиони почитатели на хорър-трилърите. Но какво би бил един убийствен пъзел без своя зъл гений? „Здравей. Не ме познаваш, но аз знам кой си. Да поиграем!” Със сигурност тези думи са хипнотизирали от страх повечето зрители и са ги карали да гледат със затаен дъх филмите до самия край.

 

Джокера от филмите за човека прилеп. Какво щеше да бъде Bat Man без злия си еквивалент – Джокера? Изигран еднакво добре както от Джак Никълсън, така и от покойния Хийт Леджър, Брус Уейн е снабден с високо технологични джаджи за да се бори с престъпниците, но с адекватни аналози разполага и злият клоун. Гениалността му в това никога да не прави планове граничи с клиничната му лудост.

 

Император Палпатин и сагата „Междузвездни войни” (1980-2005). Можете ли да се сетите за по манипулативен и пристрастен анти-герой от друг филм? Вероятно не. С измамната външност на мъдър политик, той всъщност представлява тъмен злодей, еднакво добър както в боравенето с оръжие, така и с инструментите на ораторското изкуство.

 

Доктор Ханибал Лектър. Едва ли има нужда от представяне, но злодеят от „Мълчанието на агнетата” е вероятно най-завършеният образ на смразяващия кръвта филмов проклетник. Макар да се появява на екрана едва за 16 минути, Ханибал вцепенява от страх публиката с психопатски острия си ум. Гениален психоаналитик, който чете по фантастичен начин мислите на всички изявени престъпници, докато си играе на главоблъсканици с агентът от ФБР, изигран от Джоди Фостър.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия